SAMO ZA OKORELE ROKERE Priručnik za noćnog buntovnika

Priručnik za noćnog buntovnika, je priča o neobičnom, urbanom tipu, rokeru, motoristi, tradicionalnih shvatanja, koji pokušava da se izbori sa pošastima savremenog društva. Glavni junak je, zapravo, čovek zrelih godina, ali još uvek mladalačkog duha. Zbog svoje pravdoljubivosti i zaštitničkog odnosa prema slabijima, on ulazi u sukob sa moćnim, uticajnim i opasnim ljudima: kontraverznim biznismenom, poznatom po bahatosti, oholosti i aferama, njegovim kumom- vlasnikom najgledanije televizije, koja je ujejedno najveći promoter kiča, šunda i nemorala.

Treći čovek ove trijade je korumpirani načelnik policije, koji zloupotrebljava visoki položaj, stavljajući tako državni aparat u službu osovine zla. Glavni junak kreće hrabro u borbu sa ovom trijadom, uzdajući se u sopstvene sposobnosti, mali broj odanih prijatelja i „Priručnik za noćnog buntovnika“, čiji ga sadržaj inspiriše i motiviše da istraje u borbi da svet bude lepši, bolji i smisleniji.

- Kroz ceo roman se prepliću tri osnovna segmenta. Prvi segment je triler- novela. Drugi segment je sadržaj pomenutog priručnika, koji čitaoca upoznaje sa subkulturom noćnih rebela; o tome kakav je njihov pogled na svet, čoveka, društvo, odnos prema kulturi, moralu i zakonu ulice, koji važi u betonskoj džungli – kaže pisac Željko Filipović.

Treći segment su memoari, koji su možda i najvažniji deo ovog “pobunjeničkog” dela.

- Oni imaju za cilj da čitaoce upoznaju ili podsete na društvene okolnosti u posleratnoj Srbiji, kao i neke događaje i anegdote, iz tog perioda. Sve ličnosti i događaji su izmišljeni ili preoblikovani, osim ličnosti glumca Žarka Lauševića i anegdote u kojoj je on imao učešća – otkriva Filipović.

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.