Otkrijte da li su jaja pokvarena u samo 3 sekunde!

Namirnica koju uvek imamo u frižideru spas je svakog brzinskog doručka, baza u receptima gotovo svakog kolača i neiscrpna inspiracija malih umetničkih uskrsnih sličica. Ipak osim nedoumice koliko jaja nedeljno smemo da pojedemo, jer naučnici imaju podeljena mišljenja o njihovim dobrim i štetnim učincima na telo, brojne ljude svakodnevno muči kako da prepoznaju koliko je jaje sveže. U tomu pomaže mali trik za koji vam je potrebno samo par sekundi, a koji spašava jaje od bacanja ili probavu od neželjenih problema

Kako bi utvrdili njegovu svežinu pomaže vrlo jednostavan test. Za njega vam je potrebno tek nekoliko sekundi, prozirna staklena posuda i obična voda.

Postupak:
Vodu nalijte do polovine posude i u nju spustite jaja.

Pokazatelj svežine jaja:

1. Najsvežije jaje
Jaje je najsvežije kada čim ga stavite u posudu potone na samo dno i ostane na njemu nepomično.

2. Nedelju dana staro jaje
Sedam dana odstajalo jaje nakon uranjanja u posudu sa vodom ostaje priljubljeno uz dno posude, ali ne celom površinom, jedan kraj blago je odignut.

3. Tri nedelje staro jaje

Jaje čiji je rok trajanja došao do još uvek prihvatljive tri nedelje roka trajanja u posudi sa vodom balansira sredinom svoje težine i lagano se podiže od dna.

4. Staro jaje
Da je u potpunosti opasno za konzumiranje i isteklog roka trajanja jaje razotkriva trenutno podizanje od dna nakon uranjanja i plutanje tik uz površinu vode.

Nadlanu / izvor: zadovoljna.hr

Pogledajte još