Vladimir Veličković

„Suštinska debata je ona rasprava u idejama“, citirala je Ljiljana Ćinkul Maria Vargasa Ljosu, birajući naslov za tekst u katalogu kao svoj dug i prilog „Uz novu izložbu Vladimira Veličkovića“.

O Njegovom stvaralačkom konceptu, suštinskoj raspravi u idejama po kojima se razlikuju Jedni od Drugih...

I svaki novi pasus, a ima ih mnogo i kratki su, kao skice, kao kroki, razmišljanja- zabeležena, počinju sa jednim velikim O. O stvarima koje imaju veze ili nam padaju na pamet ili razmišljamo već poduže vremenski kada se bavimo Veličkovićevom umetnošću. O njoj je dosta rečeno, ali O njoj će se tek govoriti. O njoj znamo sve i ne znamo ništa... O izložbi koja je rad u procesu, vreme velikih samo/refleksija. 

U vreme proslave 60. godišnjice rada Grafičkog kolektiva, ovo je još jedna od velikih izložbi, velikog umetnika, velike umetnosti... Veličković radove sa izložbe poklanja Beogradu, upotpunjujući na taj način veoma renomiranu kolekciju – gest za svaku pohvalu. 

Publika je došla u zaista impozantnom broju da pozdravi i izrazi sve znake odobravanja i zahvalnosti umetniku koji je rođen ovde, živeo i stvarao u Parizu, ali kao da se sve više vraća svojim korenima, i to u onoj meri u kojoj je spoznao samog sebe. 

Plemenito i viteški, kako samo – kako kažu - poslednji intelektualac u umetnosti sa ovog, pa i malo šire, prostora to može sa iskrenom lakoćom, slobodno i bez predrasuda sa puno emocija sprovesti bez  zadrške već sa ljubavlju posvećenika, i neko ko na pravi način ceni i tradiciju. 

U Galeriji Grafički kolektiv Beograd, u ponedeljak, 19. oktobra u 19.00 otvorena je izložba našeg istaknutog umetnika Vladimira Veličkovića – Grafike/Prints 1989-2009. Izložbu možete pogledati do 7. novembra 2009. godine. Veličković je još 1953. svoje rane radove izlagao u Grafičkom kolektivu, a 1972. nagrađen je Velikim pečatom. To je bio i dobar povod da se u godini kada Grafički kolektiv obeležava 60 godina rada prikaže noviji Veličkovićev grafički opus. 

Treba se iskreno zahvaliti Veličkoviću pre svega na velikoj umetnosti, zatim na iskrenoj brizi za umetnost u širem smislu te reči, i tako dalje sve do nove i sledeće stvaralačke slobode u novim prostorima i vremenima koje ovaj umetnik širokih pogleda i velikog srca osvaja za nas.
 

Tekst: Dragan Kljaić
Foto: Mirjana Ristić

Pogledajte još