OTVORI OČI U NOĆI: Evo šta nam donosi nova Noć muzeja

Već jedanaestu godinu zaredom proleće u Srbiji protiče u znaku muzeja koji otvaraju svoja vrata do kasno u noć i svoje kulturno blago prikazuju posetiocima u čak 47 mesta širom zemlje.

Beograd će se ove majske večeri predstaviti na čak 72 lokacije. Zemlja partner beogradske Noći muzeja ove godine je Austrija, a kao deo njihovog predstavljanja u našu prestonicu stiže Eintagsmuseum – nesvakidašnji muzej na jedan dan u čijoj će „izgradnji“ učestvovati svi posetioci manifestacije. Ovaj muzej niknuće na jednoj od lokacija u samom centru grada koja je obeležila odrastanje brojnih Beograđana i uvrstila Beograd na mapu savremenih evropskih metropola.


Ove godine Noć muzeja otvara i manje poznate prostore koji kriju neverovatne priče, poput Doktorove kule, poznate kao prva psihijatrijska bolnica na Balkanu ili „Dom za s uma sišavše“ kako su je nazvali u 19. veku. U cilju negovanja generacija koje će sa osmehom odrastati u muzejima, ove godine je pripremljena i Dečja tura, pažljivo osmišljena kako bi najmlađim posetiocima približila muzeje, galerije i ustanove kulture na što zanimljiviji način.

Prošlogodišnja Noć muzeja protekla je u znaku prikupljanja pomoći za gradove ugrožene katastrofalnim poplavama. Zato ove godine Obrenovac sa ponosom učestvuje u manifestaciji, otkrivajući svoje sačuvano blago. Biblioteka Vlada Aksentijević dočaraće nam kulturni život Obrenovca sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka, a Udruženje građana Perilo Zabrežje donosi pravu atrakciju – Zabreški grad – istorijski muzej na otvorenom.

Zanimljvi programi održavaće se i u Požarevcu, Somboru, Valjevu, Smederevu, Šapcu, Leskovcu i Ivanjici, a po prvi put i u Negotinu i Kosovskoj Mitrovici.

Pogledajte još