FIBA ZAPRETILA: Srbi, izbacujemo vas sa Olimpijade!

Na sastanku čelnika KSS i FIBA u Ženevi, predsednik naše košarkaške organizacije Dragan Đilas i njegovi saradnici dobili su upozorenje sa najvišeg mesta da će reprezentaciji biti onemogućeno takmičenje na Svetskom prvenstvu i Olimpijskim igrama ukoliko srpski klubovi nastave da se takmiče u ABA ligi pod okriljem ULEB.

- Patrik Bauman je rekao da će savez i reprezentacija Srbije, ukoliko naši klubovi nastave sa takmičenjem u ligi koja nije pod okriljem FIBA, trpeti konsekvence. To se ne odnosi na EP, ali može da se odnosi na SP i Olimpijske igre ako se kvalifikujemo - rekao je izvor Kurira i dodao:

- Predlog za regionalno takmičenje umesto ABA kakva je bilo do sada, mora da podrazumeva promenu vlasničke strukture lige, što znači formiranje UO od 15 članova, koji će činiti predsednici nacionalnih saveza bivših jugoslovenskih republika. Ostatak mesta bi popunili po jedan predstavnik u ime klubova iz svake republike, odnosno Srbija i Hrvatska bi dale po dva predstavnika kao dve najveće članice.

Sledeći korak Saveza uslediće po povratku vođstva iz Ženeve. Nakon praznika održaće se sastanak sa predstavnicima klubova, a KSS ima rok od 30 dana da se izjasni po predlogu koji je u ime FIBA izneo gensek Patrik Bauman.

Nema šale, Japan suspendovan

Da se FIBA uopšte ne šali kada preti suspenzijom na svojoj je koži osetio Japan. Oni su iz sličnih razloga kojima se preti i KSS, suspendovani, dok je Rusija, čiji se klubovi takmiče u VTB ligi, u minut do 12 odlučila za potpisivanje ugovora sa novim propozicijama i izmenama u strukturi lige.

Pogledajte još