Beldoks sa preporukom: Titove naočare i priča o najsiromašnijem predsedniku na svetu

Kao i obično, radi se o neobičnim vizurama ovdašnje ili nekih udaljenih “stvarnosti”, sublimiranih u narativ toliko upečatljiv, toliko nabijen emocijama i značenjem da kod gledaoca izaziva utisak jači od doživljaja iz svakodnevne realnosti. Odabrani filmovi donose intrigantna predanja o ljudima sa društvene margine, razotkrivajuća, insajderska poniranja u velike političke i istorijske prevrate, ali i esejističke izlete u udaljene umetničke žanrove.

Međunarodna selekcija ima tri programa - glavni takmičarski, panorama i muzički dokumentarac, a domaća dva - takmičarski i panorama, a čak sedam ostvarenja koja su već prikazana na važnim svetskim festivalima imaće na Beldoksu i svoju srpsku premijeru.

Filmove, 37 ostvarenja iz 23 zemlje, selektovali su reditelji Ognjen Glavonić, Danilo Nikolić i Hadži Aleksandar Đurović, a za čitaoce „24 sata“ pet filmova koje ne bi trebalo propustiti izdvaja Mladen Vušurović, direktor festivala.

FLOTEL EUROPA
Vladimir Tomić, Danska, Srbija, 2015.

Godine 1992. talas izbeglica iz rata u Bosni i Hercegovini je stigao i do Danske. Izbeglički kampovi su se brzo napunili, pa je Crveni krst dovukao ogroman brod u kanale Kopenhagena: “Flotel Europa” postao je privremeni dom za hiljadu ljudi dok su čekali odluke o njihovim zahtevima za azil. Među njima je bio i dvanaestogodišnji dečak, Vladimir, koji je pobegao iz Sarajeva zajedno sa majkom i starijim bratom. Dve decenije kasnije, Vladimir Tomić nas vodi na put odrastanja na ovom brodu...

TITOVE NAOČARE
Regina Schilling, Nemačka, 2014.

Adriana Altaras je režiserka, glumica i pisac. Ona je iz zemlje koja više ne postoji – Jugoslavije. Ćerka je jevrejskog partizana koji se borio za Tita, a kasnije počeo novi život u posleratnoj Nemačkoj. Adrijanina situacija u kući na prvi pogled deluje neobično... Uprkos visokim životnim standardima, rane iz života njenih roditelja se mogu osetiti čak i danas, a njena potraga za svojim korenima je konstantna.

TANKA LINIJA NADE
Alexandre Papanicolaou, Emilie Yannoukou, Grčka, Francuska, 2014.

Film prati godinu dana života predsednika grčke radikalno levičarske partije Siriza, Aleksisa Ciprasa. Sve počinje odlučujućom izbornom kampanjom u junu 2012. i završava se ukidanjem Helenik javnog servisa (ERT) istog meseca naredne godine.

PEPE MUHIKA – LEKCIJE IZ CVETNE LEJE
Heidi Specogna, Nemačka, 2014.

Skoro osamdesetogodišnjak, Hose Pepe Muhika poznat je kao najsiromašniji predsednik na svetu. Sedamdesetih godina 20. veka borio se kao gerilac protiv diktatorskog režima u Urugvaju, a od 2010.godine nalazi se na čelu te Latinoameričke države. Film prati život njega i njegove supruge tokom nekoliko godina. Intervjui sa predsednikom su proizvod montaže arhivskih snimaka i scena iz svakodnevnog političkog života,u okviru koga se, između ostalog, Muhika bori i za legalizaciju marihuane...

STRANAC IZNUTRA
Sonja Bertucci, SAD, Srbija, 2015.

Nakon godina odsustva, rediteljka se vraća na Kosovo, rodno mesto svoje majke srpkinje, da bi videla šta se desilo sa mestom kog se seća iz detinjstva. Na ovo lično putovanje kreće zbog Kristine koja se plaši da ode na Kosovo. Snima preostale srpske zajednice u ovoj regiji koja se bori sa istorijom obeleženom ratom, traumom i siromaštvom. Takođe beleži susrete sa srpskim kosovarima, njihovim svakodnevnim naporima i radostima, strahovima i nadama, uspomenama i izgledima za budućnost.

24sata.rs

Pogledajte još