fbpx

Počinje Sandens festival

PARK SITI, 18. januara 2007. (Beta) - Projekcijom dokumentarnog filma "Chicago 10" Breta Morgena (Brett), danas u Park Sitiju počinje Sandens festival nezavisnog filma, javljaju svetske agencije.

Festival, koji podržava Institut za film Roberta Redforda, za 25 godina postojanja prerastao je u najznačajnije američko filmsko okupljanje van Holivuda, a poslednjih nekoliko godina uvršćuje u takmičarske selekcije i inostrana ostvarenja.

Od 123 filma koji će biti prikazani do 28. januara kad se smotra zatvara, 25 su iz inostranstva.

U takmičarskoj selekciji biće prikazana 64 filma. Po 16 filmova nadmetaće se za nagrade u četiri glavne kategorije: američki igrani film nezavisne produkcije, američki dokumentarni film, svetski igrani film i svetski dokumentarni film.

Svake godine, neki od "malih" filmova koji debituju na Sandensu izdvoje se kvalitetom, kao što je bio slučaj sa "Little Miš Sunshine" prošle godine. To ostvarenje je zaradilo 86 miliona dolara i važi za jednog od favorita za nominaciju za Oskara.

Uprkos tome što je vremenom festival koji se održava u blizini Solt Lejk Sitija dobio na glamuru posetom velikog broja filmskih zvezda, njegova suština je u otkrivanju novih filmova i sineasta, nepoznatih imena koja imaju šta da kažu u kinematografiji.

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.