Best off 007: Evo šta bi se desilo Džejmsu Bondu u stvarnom životu

On je poput trske koja se savija, ali se nikada ne lomi pod sve žešćim naletima neprijatelja. Uostalom to dokazuju i sami glumci koji su tumačili slavnog agenta 007- Šon Koneri (84), Rodžer Mur (87), Timoti Dalton (71), Pirs Brosnan (62) i Danijel Krejg (47), koji su svi, osim jednog, još uvek živi i zdravi.

Za razliku od negativaca koji više nisu među nama: Džozef Vajzman (Doktor No), Ričard Kil (Špijun koji me je voleo) ili Džefri Holder (Živi i pusti druge da umru). U želji da testira ovaj “medicinski fenomen”, britanski magazin “Total Film” je pozvao grupu lekara da sa stanovišta struke analiziraju poslednji nastavak franšize “Skyfall” iz 2012.

Njihov odgovor je bio više nego jasan: Džejms Bond bi umro već u sedmom minutu filma da se scena odigrala u pravom životu. Potsetimo, Bond je pogođen u grudi metkom sa osiromašenim uranijumom. Sve i da je preživeo, u šta lekari duboko sumnjaju, navodeći da bi mu takav projektil razneo pluća, uranijum bi izazvao galopirajući oblik raka.

Kako bilo, nekoliko minuta kasnije svakako bi polomio vrat prilikom skoka s krova voza u reku, nekoliko desetina metara niže. U 31. minutu, 007 odlučuje da sam sebi izvadi uranijumski metak iz grudnog koša. Premda je u filmu hirurška operacija uspešno izvedena, lekari navode da bi se zbog obilnog krvarenja Bondova avantura tu i završila.

Prema pisanju “Total Film”-a, agent njenog veličanstva ne bi preživeo ni pad kroz zaleđeno jezero: jednostavno bi podlegao hipotermiji. Pre nego što je “Skyfall” ušao u bioskope, jedan od fanova franšize Gordon Strejndžer izračunao je koliko je puta pucano u Džejmsa Bonda.

“Prema mojim proračunima, Bond je bio meta najmanje 4.662 pucnja”, naveo je on u magazinu “New Scientist”, dodavši da je svaki put postojalo barem pet odsto šansi da bude smrtno pogođen. Verovatnoća da Džejms Bond preživi do 1962. do danas “ravna je nuli”, bio je njegov zaključak.

Slavni špijun je ipak uspeo da sam likvidira čak 387 ljudi, što je, treba priznati, više nego impozantan broj. Osim na metke, Bond je otporan i na cirozu. Tri britanska lekara zabavila su se računanjem količine alkohola koje je ovaj junak progutao tokom svojih peripetija. A rezutat je dramatičan: sa 92 jedinice alkohola sedmično, Bond je prava pijanica.

“S obzirom na količine koje konzumira, Džejmsu Bondu preti ozbiljan rizik od ciroze i prevremene smrti”, ističu istraživači u časopisu British Medical Journal. Broj ispijenih votki i martinija je, takođe, nespojiv sa njegovom fizičkom i metalnom formom, kao uostalom i sa njegovim seksualnim performansama. Oni zato ljubazno savetuju Bondu da krene pod hitno na lečenje od alkoholizma. Teško je, međutim, verovati da će njihov savet biti uslišen, jer za Bonda postoji samo jedan moto: “Umri drugi dan”.

Izvor: b92

Foto: Arhiva Nadlanu