DOKTOR STEVAN: Malo brige u 20-im da ne bi bilo mnogo problema u 40-im

Osim što je tehnički rukovodilac laboratorije Instituta za opštu i fizičku hemiju koja testira sve kreme koje dolaze na naše tržište, doktor Blagojević aktivno prati najnovija dostignuća u oblasti kozmetologije i industrije lepote. Njegova predavanja na konferencijama, kongresima, panelima i simpozijumima uvek su najposećenija.

Novu tema doktora Stevana Blagojevića možemo sintetizovati u naslov “Kako negovati kožu u tridesetim” ili “Kako izabrati prvu kremu za negu lica”.

(old_image)

“Jedna od pesma iz moje mladosti kaže “Ja mogu sve sa dvadeset i dve, kroz moje vene barut protiče” i taj stih dovoljno govori o stanju našeg organizma u godinama u tridesetim, u dekadi od 20. do 30. Puni smo energije, mislimo da možemo sve i često iz tog privida moći zaboravljamo na negu tela.

Koža je naš najveći organ i često smo prema njoj nepažljivi. Izlažemo je Suncu, vetru, zagađenju, a ako još i pušimo i loše se hranimo, problem će nastati pre nego što smo ga očekivali.

Zabluda je da o mladoj koži ne treba voditi računa. Ako na vreme počnemo da ulažemo u nju ona će spremnije dočekati starost i.

U srednjim 20-im godinama tezište nege kože je u hidrataciji. Bez obzira na starosnu dob, prisutan je proces gubitka vlage kože. Ako se tome dodaju “privesci” modernog vremena, velika količina stresa i pritisak, nadoknađivanje izgubljene vlage predstavlja prioritet pruilikom nege kože. Razlika je samo što se u 20-tim gubi samo površinska vlaga, a s godinama počinje da se gubi i vlaga iz dubljih delova kože.

Dakle, ako ste u tridesetim trebalo bi da odaberete kvalitetnu hidratnu kremu, najbolje sa Aloa vera ekstraktom. Ako ste često napolju, neophodno je da vaša dnevna krema ima i određeni zaštitni faktor za Sunce.

Često dobijam pitanja dama različite starosne dobi kako da izaberi kvalitetnu hidrantnu kremu. Odgovor je jednostavan: ako vaša koža posle nanošenja kreme postane elastična i sveža, pronašli ste onu koja vam odgovara.

U tridesetim nema apsolunto nikave potrebe da se koriste serumi, kreme s visokim sadržajem hijaluronske kiseline, niti kreme koje imaju sastojke koje imitiraju horomone za aktiviranje ćelija.

Iako imate malo godina, nemojte zapostaviti noćnu negu kože. Tridesete su pravo vreme da koži lica i tokom noći date neophodnu snagu kako bi se ona izborila sa štetnim uticajem spoljašnih faktora, pre svega sa zagađenošću vazduha i dejstvom Sunca i vetra.

S noćnom negom odlažemo početak starenja kože. Osim dodatne hidratacije, koži preko noći treba dati kremu s blagim antioksidativnim dejstvom (vitamin C i E, zeleni čaj). Noć treba posvetiti koži jer u u 40-im dolazi na „naplatu“ sva naša nebriga i sunčanje bez zaštite tokom mladosti. Dakle moto je “Malo brige u 20-im da ne bi bilo mnogo problema u 40-im”.

Uvek imajte na umu da je dobra krema ona koja prija vašoj koži, koja uvek blago i diskretno miriše i koja se dobro razmazuje formirajući homogen sloj na koži. Pratite reklame, čitajte časopise, ali uvek verujte najviše sebi i vašem dermatologu”.

S poštovanjem uz pozdrav, vaš dr Stevan Blagojević

Pogledajte još