Na ulice Srbije se vraćaju sačekuše iz devedesetih

Pre nešto više od mesec dana u Novom Sadu likvidiran je osuđivani narko diler Nenad Opačić, sa svojom suprugom. Do danas nije saopšteno ko stoji iza te likvidacije.

Ove nedelje ubijeno je još jedno lice koje mediji takođe označavaju kao narkodilera. Ovo su primeri koji očigledno govore o brutalnom unutarmafijaškom razračunavanju, koje država, čini se, tek nemo posmatra. Zbog čega je tako?

Sačekuše se vraćaju na ulice. Poslednji primer je ubistvo Jovice Radonjića, za kojeg beogradska štampa navodi da je poznat policiji po trgovini narkoticima i da je osuđivan.

Advokat i nekadašnji koministar policije Božo Prelević kaže da je očigledno reč o sukobu narko grupa.

- I one se bore za tržište i to manje-više postoji u svim zemljama koje imaju značajno bolji sistem nego što smo mi. Dakle, toga ima svuda i to se ne može isključiti. Ako pogledate dalje kako stvari stoje, vidite da cena narkotika nije visoka. Narkotika ima dovoljno, što nije dobro. Očigledno da ima veliki broj zavisnika jer je to jako profitabilan posao. S druge strane, opšta nestašica posla govori u prilog da za male pare možete, ne samo da nađete raznosače, nego i egzekutore - navodi Prelević.

Prema pisanju beogradskih medija, ubijeni Jovica Radonjić nekada je pripadao novosadskoj kriminalnoj grupi "Firma", koju je predvodio Miladin Suvajdžić, poznatiji kao Đura Mutavi, koji je za "zemunski klan" rasturao narkotike na teritoriji Vojvodine. Navodi se da je Radonjić 2004. godine priznao da je bio jedan od pripadnika "Firme", ali je tvrdio da je samo prepakivao heroin i vodio knjige.

Ta kriminalna grupa bila je u sukobu sa "veterničkim klanom" na čijem čelu je bio Nenad Opačić, koji je sa suprugom u februaru ubijen u Novom Sadu. Pojedini mediji navode da je ubistvo Radonjića najverovatnije osveta "veterničkog klana" za ubistvo Opačića.

Takođe u februaru u Beogradu je ubijen Goran Radoman iz Crne Gore, koga je ovdašnja štampa povezala sa jednim od kotorskih narko klanova. Analitičari su za to ubistvo navodili da je u pitanju sukob kriminalnih grupa koje deluju i u Srbiji i u Crnoj Gori.

Šta će biti urađeno povodom toga?

Nadlanu / izvOR: blic

Pogledajte još