PLJAČKA VEKA U LONDONU Balkanci odneli dragulje u kanti za đubre

Pljačka, koju britanski detektivi opisuju kao krajnje smelu, zapravo je trajala dva dana.

- Pljačkaši su tog vikenda u zgradu ušli dva puta: prvi put u četvrtak 2. aprila u 20.19, da bi otišli sledećeg jutra u 8.12, a vratili su se u subotu oko 22.17 i tamo boravili do 6.44 sledećeg jutra - rekao je za britanske medije detektiv Pol Džonson, koji predvodi istragu.

Skotland jard je saopštio da je policija došla do velikog broja snimaka sa bezbednosnih kamera, koji se trenutno analiziraju.

Na tim snimcima se vidi kako nekoliko muškaraca u fluorescentnim prslucima, lica skrivenih kacigama, ulazi i izlazi iz zgrade u juvelirskoj četvrti Haton Garden noseći kese za đubre. Nakon dve noći posla, policija je konstatovala da su opljačkana 72 sefa od ukupno 999 sefova. Istražitelji još utvrđuju štetu, ali se procenjuje da je između 80 miliona dolara, pa do čak 300 miliona dolara vrednost ukradenih dijamanata, raznog nakita i gotovog novca.

Ipak, ma koliko pljačka bila smela i kreativno osmišljena, ona sasvim sigurno ne bi bila i uspešna da nije bilo gotovo komične nesposobnosti britanske policije, koja nije došla na lice mesta iako je pri kraju drugog dana pljačke aktiviran alarm u jednom od sefova. „Lenji“ policajci sačekali su kraj vaskršnjih praznika i tek onda otkrili pljačku.

Sumnju na „Pink Pantere“ podjednako baca i dobra pripremljenost akcije i svedočenje jednog od očevidaca, koji je „video nekoliko muškaraca iz istočne Evrope kako osmatraju juvelirnicu nedelju dana pre pljačke“.

Isti očevidac tvrdi da su lopovi prilikom osmatranja koristili motore i beli kombi. Bivši šef odeljenja za krađe u Skotland jardu Džon O’Konor objasnio je kompleksnost pljačke za Bi-Bi-Si: „Mislim da su imali krticu u trezoru pošto su znali plan zgrade i gde da buše kako bi došli do dijamanata. Sa njima je u trezoru možda bio i stručnjak za procenu koji je sugerisao koji su dijamanti, kao i drugo drago kamenje, najvredniji“.

Banda „Pink Panter“ se u Velikoj Britaniji proslavila nakon pljačke u Londonu 1993. kada je iz jedne juvelirnice ukrala dijamante vredne 575.000 funti i zatim ih sakrila u kutijici sa kremom, poput kriminalaca iz filma „Povratak Pink Pantera“ iz 1974. godine. Banda je sastavljena mahom od članova iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske.

Grupi se pripisuje odgovornost za više od 100 pljački u Evropi, ali čak i u Dubaiju i Japanu. S obzirom na vrednost opljačkanog blaga, ovo je jedna od najsmelijih i najvećih pljački u novijoj britanskoj istoriji.

Izvor: Blic

Pogledajte još