Svađa u Hagu zbog Šešelja: Zdravlje mu sada još gore

Prema informacijama iz Vlade Srbije, ne treba očekivati da Haški tribunal zvanično od Beograda zatraži da vrati Šešelja u Sheveningen sve do izricanja presude, koja se očekuje u septembru. Tek tada će biti moguće da Srbija izruči Šešelja, ili tako što će ga uhapsiti ili što će se dogovoriti s njim o mirnom povratku.

ŠEŠELJEV LEKAR: Mora na hitnu operaciju

Dotad, Tribunal treba da sakupi kompletnu dokumentaciju o zdravlju Šešelja, što je i Pretresno veće, na iznenađenje Žalbenog veća i tužioca Serža Bramerca, zatražilo od lekarskog tima lidera SRS. Šešeljev lekar tvdri da je zdravstveno stanje njegovog pacijenta pogoršano je otkako je izašao iz Haškog tribunala. Pored dve metastaze na jetri, pronašli smo mu nove izrasline, koje zahtevaju hitnu hemoterapiju, kaže njegtov lekar.

"S time je trebalo da počnemo pre dve sedmice, ali on nije pristao zbog pritisaka glavnog tužioca Haškog tribunala Serža Bramerca. Ukoliko ga Srbija izruči Hagu, rekao je da će tamo odbiti bilo kakvu terapiju, uključujući i osnovne lekove", rekao je za "Danas" šef lekarskog tima Vojislava Šešelja, Milovan Bojić.

Prema njegovim rečima, ne postoji mogućnost da se lider radikala predomisli i da Tribunalu dostavi dokumentaciju o zdravstvenom stanju, jer nema poverenja u tamošnje lekare.

"On je već tri godine izričit da želi da se leči samo u Srbiji. Zbog toga je i pušten, na osnovu izveštaja holandskih lekara o njegovom stanju. Međutim, zbog najnovijih pritisaka iz Haga, on odbija i ovde da prima terapiju, što dodatno ugrožava njegovo zdravlje", naglašava Bojić.

Za beogradski dnevnik dr Bojić je rekao da Šešlj ima karcinom na debelom crevu, na onom preostalom delu koji nije bio operisan.

"Imali smo sreću da ga otkrijemo pre nego što je probio opnu, te samo zbog toga nije metastazirao. Na jetri ima dve metastaze. One nisu operisane jer treba da dostignu određenu veličinu, kako se operacija ne bi ponavljala, jer je pitanje da li bi on to izdržao", ističe Bojić.

On dodaje da su mu lekari u Srbiji, otkako je izašao iz Haga, pronašli nove tačkaste promene na jetri koje zahtevaju hitnu hemoterapiju.

"Terapija bi trebalo da traje oko 36 nedelja, nakon čega bi najverovatnije usledila operacija. Međutim, on u poslednjih 15 dana odbija hemoterapiju, zbog pritisaka iz Haga da ga vrate u Tribunal", kaže Bojić.

SUKOB U HAGU

Podsetimo, Pretresno veće Haškog tribunala je u petak zatražilo od medicinskog tima koji leči vođu SRS novi izveštaj o njegovoj bolesti. Umesto da samo potvrdi odluku Žalbenog veća, koje mu je 30. marta naložilo da „odmah opozove odluku o Šešeljevom privremenom oslobađanju i naredi mu da se (smesta) vrati u pritvor“, Pretresno veće sudije Žan-Kloda Antonetija je zatražilo lekarski izveštaj. Mišljenje suprotno Žalbenom veću izdvojili su predsedavajući Antoneti, na čak 19 stranica, i novi sudija Madaje Nijang.

Advokat Vladimir Petrović izjavio je da bi se moglo reći da je došlo do sukoba u pogledu razumevanja pravne procedure između Žalbenog i Pretresnog veća Haškog tribunala.

- Pretresno veće je imalo obavezu da odmah donese odluku o vraćanju Šešelja u Hag. Ali ono to nije uradilo, već otvara raspravu o toj temi i zahteva da Sekretarijat pribavi informacije od lekara pa da onda donese odluku - objasnio je Petrović, advokat sa dugogodišnjim iskustvom u Hagu.

Izvor: Danas/Mondo/RTS/Blic

Pogledajte još