Čovek koji je ZAPALIO MILION FUNTI ponovo u Beogradu

Tačno dvadeset godina pošto je sa svojim partnerom Jimmy Cautijem na Trgu Republike prikazivao svoj čuveni dokumentarni film o spaljivanju milion funti, kompletnog imetka kog su zaradili kao The KLF, Bill Drummond se vraća u Beograd sa novom vizijom!

Njegove poruke se nalaze na kasetama, diskovima, ali i u knjigama, na posterima, VHS trakama i slikama. Rođen je 1953. godine, na njegovo iznenađenje, u Južnoj Africi. Školovao se kratko u umetničkoj školi Liverpula. Posle godina provedenih oko poznatih “novotalasnih” grupa, Bill Drummond je svetsku slavu stekao kroz jednu od najslavnijih pop-dance grupa svih vremena: The KLF.

Bill Drummond je bio i ostao multidisciplinarni umetnik, domaćoj publici najprepoznatljiviji po radu u sastavu The KLF (zbog večnih dance hitova kao što su 3am Eternal i Last Train to Transcentral, te remiksa za Depeche Mode i Pet Shop Boys), ali je sve vreme proizvodio subverzivne programske tekstove koji su razobličavali industriju zabave iznutra, od kojih je najzabavnija i najpoznatija knjiga: The Manual (How to Have a Number One the Easy Way), (KLF Publications, 1988) .

Posle karijere pop zvezde koju je namerno okončao, bavio se umetničkim akcijama pod imenom K Foundation, u sklopu čega je na udaljenom škotskom ostrvu Jura spalio svojih milion funti, kao vid konceptualne umetničke akcije, čiji predmet obrade je bio sam novac. Film o celom poduhvatu, Watch the K Foundation Burn a Million Quid , prikazan je prvi put van Velike Britanije na Trgu Republike u Beogradu 1995, u saradnji sa emisijom Radio Šišmiš, našeg poznatog slikara Miomira Grujića Fleke, koja je emitovana na tadašnjem Radiju B92. Drummond i Cauty su posle prikazivanja na našem centralnom gradskom trgu odgovarali na pitanja iz publike, sa temom “da li je to zločin protiv čovečnosti?”

Deo je The Intercontinental Twinning Association. Bill Drummond i Jimmy Cauty trenutno prave skulpturu koja će biti završena 23. avgusta 2017. godine. U biografijama se kao značajan podatak o njegovom privatnom životu jednostavno navodi da je komplikovan. Za Billa Drummonda je rečeno da je je najinteligentna osoba u popu, najekscentričniji muzičar, najznačajniji panker.

Bill Drummond će održati predavanje u okviru Resonate festivala – Twelve Steps To Twenty Twenty-Five i predstaviće Deset zapovesti za umetnike koje je objavio prošle godine u nedeljniku The Observer – na ovaj način želi da izbegne klasični razgovor o stanju pop kulture i nametne dijalog kao sredstvo za njeno promišljanje.

Foto: Promo

Slični članciMore from author

Ostavite komentar

Your email address will not be published.