Danas je GARAVA SREDA: Saznajte zašto se nekim muškarcima danas garave lica!

0

U sklopu uskršnje svetkovine su sva tri dana po Uskrsu – koji se nazivaju svetlim danima – i obredne povorke.

Na garavu sredu (ove godine 22. aprila) neženje starije od trideset, nagarave se po licu, i u pratnji svirača, vuku kroz selo panjeve.

Tako, na uskršnji ponedeljak (svetli ponedeljak) u mnogim naseljima su išle krstonoše, povorke čiji je ophod priređivan zarad bogate letine. Ponegde još, kao u jugoistočnoj Srbiji, mogu se i u ovom veku sresti devojke – povorke kraljica, a u fruškogorskim selima muška družina polivača, ili vesela bratija, sa buretom na kolima, čiji je “polivački kolač” – vino. Na uskršnji utorak, kao i danas, na svetlu ili belu sredu, takođe u nekim naseljima idu povorke krstonoša ili litija.

No, današnja bela sreda se u severnom Banatu naziva garava sreda. Naziv je dobila po vedroj povorci koja se kreće po naselju. U povorci su isključivo neoženjeni mladi ljudi do tridesete godine, to jest momci poodmaklih godina koji se još nisu oženili. Oni idu uz pratnju svirača i kroz selo vuku – panj. Kako su neki od njih naga-ravljeni, ova sreda je dobila naziv – garava.

Običaj da na garavu sredu neoženjeni budu, ovako javno, nagaravljeni, održao se do pred Drugi svetski rat. U ovom običaju, koji je vedar koliko i živopisan, oslikano je jedno zdravo narodno uverenje o potrebi i smislu braka.

Nadlanu

Foto: youtube printscreen

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.