Odbrana i poslednji dani” IDOLA najbolji album u istoriji YU roka

U prvom specijalnom izdanju hrvatski "Rolling Stone" donosi top listu sto najboljih albuma odabranih preklapanjem lista 13 muzičkih novinara koji su učestvovali u izboru, bez uredničkih korekcija, prenosi Hina.

Prvi na listi je drugi album Idola, objavljen 1982. kojim je bend izašao iz svojih okvira otvoreno rizikujući tiraže, piše Rolling Stone, prenoseći komentar Vlade Divljana kako je ta ploča u širem kontekstu bila neka vrsta predskazanja raspada bivše države.
Sa albuma "Odbrana" pamte se pesme "Kenozoik", "Posljednji dani", "Moja si", "Rusija" i "Igrale se delije".

Drugi na listi je godinu dana ranije objavljen album Šarla Akrobate "Bistriji ili tuplji čovek biva kad...", koji je ocenjen kao jedan od najkreativnijih izdanja novog talasa, a i danas je izvor inspiracije alternativnijim muzičarima.

Treće mesto zauzeo je dvostruki album "Sunčana strana ulice" iz 1981. zagrebačke grupe Azra, koji je snimljen samo pola godine nakon njihovog prvenca, na kojem se Branimir Džoni Štulić emocionalno razotkrio i dao nešto mekši zvuk.

Na listi uglavnom dominiraju osamdesete i devedesete, pa je objavljen i Top 20 najboljih albuma sa ovih prostora u poslednjih 25 godina, kao i "Rest of the Best", po izboru redakcije.
U izboru najboljih sto albuma učestvovali su muzički novinari Vedran Brkulj, Vedran Harča, Hrvoje Horvat, Petar Janjatović, Radislav Jovanov Gonzo, Anđelo Jurkas, Denis Mujadžić Denyken, Ante Perković, Branimir Slijepčević, Zoran Stajčić, Juraj Šiftar, Siniša Švec i Goran Tarlać.

Izvor: B92

Pogledajte još