RAK NIJE PRESUDA: Kako se suprotstaviti najgorem neprijatelju i pobediti ga

0

U trenutku kada mu saopšte lošu dijagnozu čoveku se ceo svet okrene. Otkud rak? I šta sad?

Upravo tako se osećao Andrej Ramić, bosanski pesnik nastanjen u Briselu, kada je rutinska kontrola pokazala izraslinu na plućima veličine lešnika.

Sve je počelo sa upalom pluća koju je tretirao antibioticima. Po preporuci kućnog lekara koji nije bio siguran da je upala prošla zbog mrlje na snimku otišao je kod onkologa. Usledio je CT skener koji je obistinio najcrnje slutnje.

Iskren i neposredan, novonastalu situaciju odlučio je da podeli sa svojom mnogobrojnom publikom na Fejsbuku.

Dobra vecer rodbino i prijatelji,Evo vratio sam se od ljekara specijaliste za plucne bolesti,i nista dobro da vam…

Posted by Andrej Ramic on Wednesday, 22 October 2014

Usledili su dani borbe i nadanja, ali i neizvesnosti. Kao hemoterapije i zračenja.

„Bio sam nekako polumrtav“, kaže Andrej za portal Nadlanu i dodaje da je teško disao i hodao, brzo se umarao. Kada bi ležao po strani pluća su mu „škripala“ a kašalj je bilo gotovo nemoguće zaustaviti.

S obzirom da ga na Fejsbuku prati dosta ljudi, Andrej je odlučio da svoju priču, sa ma kakvim ishodom bila, pretoči u neku vrstu online dnevnika. Usledile su reči podrške iz svih krajeva sveta, od znanih i neznanih ljudi, ali takođe i „dobronamerni“, tojest, laički saveti bez medicinskog ili naučnog utemeljenja.

Dragi prijatelji,vi koji mi savjetujete da kupim petrolej ili kanabis ulje sa tom THC sadrzinom,navedite mi bar pet…

Posted by Andrej Ramic on Monday, 17 November 2014


Kažu da se očajan čovek hvata za slamku, pa veruje kojekome i koječemu, no Andrej nije poklekao: odlučio je da bude disciplinovan pacijent i postupa po uputu lekara, a istovremeno je korigovao ishranu.

Novi dan bi započinjao kašičicom meda i đumbira, a supruga Bojana je svakodnevno donosila ogromne količine povrća i spremala mu supice i potaže.

Usled hemoterapija i zračenja kosa je počela da mu opada. Uzeo je mašinu i ošišao se na „nulu“.

Početkom ove godine pojavili su se prvi pokazatelji da je na putu izlečenja. Ukupno 3 hemoterapije i 42 zračenja rezultirali su time da je pre mesec dana snimak pokazao da je „sve čisto“. Kosa je porasla.

Njegov „online bolesnički dnevnik“ trajao je nepunih 6 meseci. U poslednjem postu na ovu temu dao je suštinu suočavanja sa situacijom i borbe protiv opake bolesti:

Za badava je, vjerujte mi vi koji bolujete tumor koji sam ja bolovao, tumor na plućima, da se izdajete troškovima u tim najtežim momentima svog jedinog života, da dajete novac kojekakvim alternativcima, za lijekove koji nisu provjereni u medicini, a sve se to može jeftino i bez izdataka isto postići na vrlo jednostavan i skroman način. Samo promjenite dosadašnji ritam i način života, ishrane, ako ste pušili prestanite, ako ste puno pili pivo i ostala alkoholna pića, bar smanjite. Jedite više povrća i voća bez kuhanja i prženja, pijte sokove i čajeve domaće, od šipka, gloga, majčine dušice, slatkog pelina, uzmite svako jutro kašikicu meda i malo naribanog đumbira i dovoljno je. A doktora svakako posjetiti, načiniti snimak i dati se ljekarima ako su u redu, da oni daju savjet i da se prema tom savjetu čovjek odnosi disciplinovano.”

Dragi prijatelji,Neki djavo me tjera da vam napisem par recenica onako iskreno i iz srca.Ovdje sam ja vama pisao…

Posted by Andrej Ramic on Saturday, 14 March 2015


Danas je Andrej ponovo onaj stari. Veseli pesnik koji uživa u životu, umetnosti i ljubavi sa svojom Bojanom koja mu je svakog trenutka bila najveća podrška u borbi i pobedi najopakije bolesti današnjice.


Foto: Privatna arhiva

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.