U Novom Sadu počinje šahovsko prvenstvo Evrope

NOVI SAD, 20. oktobra 2009. (Beta) - Selektori muške šahovske reprezentacije Srbije Branko Damjanović i Nenad Ristić izrazili su očekivanje da će na predstojećem prvenstvu Evrope naši šahisti ponoviti igru sa prošlogodišnje šahovske olimpijade, kada su do poslednjeg kola bili u konkurenciji za medaljiu.

"Mi smo po rangu osma selekcija na ovom prenstvu i nadam se da nećemo izneveriti javnost. Nadam se da će nam domaća publika ovog puta biti prednost", rekao je Ristić.

Prvenstvo počinje 21. oktobra u Novom Sadu, a učestvovaće 38 muških i 28 ženskih ekipa. Igraće se po švajcarskom sistemu, odnosno po devet kola.

Srbija će u muškoj konkurenciji početi sa 17. pozicije, a u ženskoj sa devete, ali selektor dama Nenad Ristić priželjkuje bolji plasman.

Ženska reprezentacija poslednji put je osvojila medalju na Evropskom prvenstvu pre 10 godina, a reprezentativka Irina Čoljuškina smatra da je turnir u Novom Sadu "melem za dušu" i prednost naših igračica, koji će im uz malo sreće doneti dobar plasman.

Branko Damjanović ocenio je da muška selekcija Srbije ima mlad, kvalitetan i dosta ujednačen tim, koja će zajedno nastupati i narednih godina, ali nije želeo da obeća visok plasman na predstojećem šampionatu.

"Uradili smo koliko smo mogli u pripremnom periodu i nadam se da će narednih dana biti mnogo više mesta za radost nego za neraspoloženje", rekao je selektor Srbije.

Najbolji igrač Srbije Ivan Ivanišević ocenio je da turnir koji se igra u Srbiji predstavlja "vetar u leđa za naš mladi tim koji je spreman da se bori i na kraju nađe u samom vrhu".

Predsednik Organizacionog odbora Vojislav Tabački i direktor turnira Miroslav Kopanja rekli su da je sve spremno za dobru organizaciju turnira i da očekuju da će naši takmičari pokazati svoj kvalitet i ostvariti dobar rezultat.

Predsednik Evropske šahovske unije Boris Kutin rekao je da su mu uspomene sa Šahovske olimpijade iz 1990. godine, koja je održana u Novom Sadu veoma dobre i da očekuje da će grad sa velikom šahovskom tradicijom i ovoga puta biti dobar domaćin.

Evropsko ekipno prvenstvo počinje 21. oktobra u novosadskom Sportskom i poslovnom centru "Vojvodina" (SPENS).

Svečano otvaranje šampionata je 21. oktobra u Bal sali hotela "Park" u 21 čas, a prvo kolo na programu je 22. oktobra u 15 časova.

Poslednje kolo igra se 30. oktobra, kada je i svečano zatvaranje šampionata.

Pogledajte još