AMERIKA U PANICI Islamska država tvrdi da osvaja Meksiko

Do informacija da su se džihadisti utvrdili u Meksiku došla je organizacija „Džudikal Voč“, a zatim je saopštila da ih je dobila od neimenovanih „meksičkih zvaničnika“. Ova tvrdnja se veoma brzo raširila putem medija, prenosi Independent.

Iz organizacija kažu da džihadisti sarađuju sa ozloglašenim Kartelom Huaresom iz Anapre.

Da bi istražili ove tvrdnje, novinari američkog ABC 7 Njuza kontaktirali su nekoliko federalnih predstavništava koja su u vezi sa graničnom kontrolom. Od svih su dobili odgovor da su te „informacije neproverene i da je malo verovatno da se ISIS tu utvrdio“.

Ali bez obzira na to što tvrdenje o ISIS-u u Meksiku nisu tačne, stručnjaci upozoravaju da su „veoma štetne“, jer „džihadisti žele da ljudi upravo o takvim stvarima izveštavaju“.

Na društvenim mrežama džihadista nije objavljeno da su se utvrdili u Meksiku, a oni koji se podrobno bave njima kažu da su im sad primarni ciljevi konsolidacija i rat.

- Za njih bi bilo skupo da se prebace sa jednog kraja sveta na drugi, a svima je poznato da su oni pragmatični – kaže Čarli Vinter, koji se bavio proučavanjem ektremista.

On kaže i da su uvek postojale priče o tome da će ISIS doći do SAD-a, pa da sada mnogi projektuju svoje strahove i šire priče baš onako kako ISIS želi.

Izvor: Blic

Pogledajte još