Medvedev i Beograđani

Beograđani su predsednika Rusije Dmitrija Medvedeva, zbog restrikcija u saobraćaju i bezbednosnih mera, dočekali sa manje nervoze nego američkog potpredsednika Bajdena. Naravno, zatvaranje ulica je izazivalo raspravu između građana i policije, ali bez incidenata. Sve je ostalo na ubeđivanju, a ponegde i na pokušajima šarmiranja.

U zavisnosti od dela grada kroz koji su Beograđani prolazili u vreme posete visokog gosta iz Rusije, menjala se i slika grada i raspoloženje njegovih žitelja. Mnogi su na posao stigli "bolje i brže nego ikad", neki su sa transparentima podrške na "poluruskom" pozirali pred kamerama, neki su mirno pešačili, a neki ni u sopstevni ulaz i stan satima nisu mogli da uđu.

A policije i novinara - na sve strane. U vazduhu - helikopteri koji su konstantno kontrolisali "situaciju". Ali, nebo nas je sve zajedno "pogledalo" i sunce malo ogrejalo.

Evo kako je to izgledalo na terenu: ulica Kralja Milana bila je zatvorena za saobraćaj nekoliko sati, a policija nije dozvoljavala ni prolazak pešaka. Za saobraćaj je bio zatvoren i Trg Nikole Pašića u delu kod Skupštine Srbije. Blokada ulice Kralja Milana izazvala je nezadovoljstvo pojedinih građana koji su zbog toga kasnili na posao ili nisu mogli da uđu usvoje stanove. Beogradski taksisti su elektronskim medijima prenosili informacije o tajmingu i propusnosti Nemanjine i ulice Kneza Miloša...

Fotke, govore više od reči. Zato, pogledajte galeriju.

Iako su sve ulice, a naročito centar grada bio pun policajaca, Beograđani su svesni da je reč o istorijskoj poseti. Ovo je, naime, prvi susret predsednika Rusije i Srbije na srpskom tlu. Poseta je višeznačana, a nije slučajno izabran baš 20. oktobar - Dan oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu. Prvi čovek Rusije je u Srbiju došao da bi učestvovao u obeležavanju 65. godišnjice oslobođenja Beograda od fašističkog okupatora, u čemu su zajednički učestvovali pripadnici Narodnooslobodilačke vojske i Crvene armije.
Tu činjenicu Beograđani imaju u vidu, a i predsednik Rusije je u svom govoru odao poštu svim žrtvama palim u oslobođenju Beograda i Srbije i svim žrtvama fašizma. Medvedev je izrazio nadu da će te žrtve ostati u sećanju naših potomaka.

(old_image)S obzirom na to je da ruski predsednik kao primarne projekte saradnje Rusije i Srbije istakao - modernizaciju NIS-a "koji pretenduje da bude regionalni lider", ali i izgradnju "Južnog toka" i skladišta gasa "Banatski dvor", sva je prilika da će nas ova poseta i bukvalno ugrejati na duže staze. I sedam potpisanih međudržavnih sporazuma. Malo li je.

Što više ovakvih poseta, a biće i strpljenja za prekid saobraćaja.


J.Kocijan

Pogledajte još