Evoluciju ljudskog mozga pokrenule su žene?

0

Žene su verovatno pre muškaraca, počele da koriste oružje za lov, čime su pokrenule evoluciju ljudskog mozga, smatra tim američkih naučnika.

Istraživanja koja je 2007. u Fongoliju u Senegalu sprovela Džil Pruc s Univerziteta u Ajovi,

pokazala su da šimpanze zašiljenim kopljima probadaju gnezda u kojima se na drveću nalaze mali noćni majmuni – galagiji.

Do 2014. Pruc i njezini saradnici zabeležili su 308 takvih napada, a zanimljivo je da su 61 posto njih izvele ženke iako je njihov udeo u lovačkim grupama u proseku oko 39 odsto.

Šimpanze iz Fongolija danas su jedini poznati majmuni na svetu koji koriste oružje za napade na plen. Takođe je poznato da neke druge šimpanze, takođe većinski ženke, koriste oruđe za hvatanje termita.

Pruc kaže da je moguće da se ova veština zadržala kod senegalskih šimpanzi zato što su kooperativnije od ostalih pa je manja verovatnoća da će veliki mužjaci oteti plen ženkama.

“Ako vam neko uvek krade plen, nećete biti motivisani da lovite”, objasnila je ona.

Naučnici veruju da su šimpanze u Fongoliju razvile veštinu izrade oružja i lova jer u savanama tog područja ima relativno malo hrane.

Pruc smatra da postoji mogućnost da su žene na sličan način prve pokrenule izradu i upotrebu oružja u ljudskoj vrsti.

“Možda bi ovim prestala da važi predrasuda o muškarcima kao lovcima”, kaže Pruc.

Neki stručnjaci su ove zaključke dočekali sa sumnjom jer su i među čovekolikim majmunima i među ljudima lovci većinski bili muškarci. Ipak, činjenica je da to ne isključuje mogućnost da su ideju za lov oružjem dobili od žena.

Izvor: tportal

Foto: Arhiva Nadlanu

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.