KO OVO NE ZNA NAPAMET: Špice iz kultnih serija kao deo srpskog folklora

Bolji Život

Serija koja je još poznata i kao poslednji trzaj Jugoslovena za opstankom zajedničke države. Nije slučajno što naslovnu numeru peva Dado Topić, Boris Dvornik glumi jednog od simpatičnijih likova i što Boba kad ode u vojsku pravi bend La Bamba, čiji su članovi budući državljani odvojenih jugoslovenskih republika. Drugim rečima Jugoslavija je trajala dok je Bolji život trajao. Poslednja epizoda je emitovana 5. maja 1991. (dan posle godišnjice smrti Tita), a Hrvatska je proglasila nezavisnost od Jugoslavije 25. juna 1991. Neko bi možda mogao da dođe i do šaljivog zaključka da Hrvati nisu hteli da idu dok ne vide sa kim će Guza da završi.

Grlom u jagode

Za priču o ovoj špici nije potrebno da znate kako se zovu glavni likovi. Bitno je da zahvaljujući ovoj seriji i Zoranu Simjanoviću istorijske podatke pamtimo mnogo lakše nego ranije. Dovoljno je samo spojiti godinu sa rečenicom iz serije. Pa tako možemo reći - te 1989. godine osvojili smo prvo mesto na pesmi Evrovizije ili te 1995. godine Kusta je uzeo Zlatnu Palmu u Kanu ili te 1998. godine Mijatović je pogodio prečku protiv Holanđana.


Otpisani

Kultna serija – kultna špica. Seriju su ljudi voleli zato što nismo mogli da vidimo kako Partizani puškom obaraju avione, već borbu mladih ilegalaca, koji su rešili da uzmu pravdu u svoje ruke. Po rečima Dragana Nikolića, niko od njih nije bio nešto crven, sem Tihog naravno. Tihi je kasnije bio DS-ov ministar kulture, ali je špica ušla u već regularni trubački repertoar (zajedno sa Lane moje i Tebi moja mazo) pa je nadmašila i samog Tihog jer se izvodila na proslavi SNS-ove pobede na poslednjim izborima. Špica - Tihi 1:0.


Vruć Vetar

A sad adio, ili još poznata kao Moji su drugovi pre Moji su drugovi. Jedina numera na ovoj listi koja je odjavna pesma u seriji. Idealna za sve krajeve školske godine, maturske večeri i vojne ispraćaje. Serija koja je proslavila Ljubišu Smokija Samardžića toliko da je Šurda postao u Mađarskoj ono što je Valter u Kini. Oliver Dragojević je dobio još jedan besmrtni hit, ali razlika je u tome što Smoki i danas svrati do severnih nam suseda, a Oliver u Beograd nikad neće doći.


Kamiondžije

(old_image)

Dva vozača, malo jača... Ko zna šta bi se desilo da preduzeće nije poslalo Jarić T. Živadina da bude pomoćnik Paji Čuturi. Možda bi se on i dalje gurao u kabini sa Giletom Patronigićem za koga je opšte poznato da u bioskopu sedi na tri stolice. Mi bi bili uskraćeni za klasik koji je direktno nastao pod uticajem filma Odd Couple u kojem su se ostvarili Jack Lemmon i Walther Matthau. Zahvaljući ovoj seriji/filmu danas pored tablice množenja svi znamo ko su bile Dahije.


Izvor: tegla.rs.

Pogledajte još