Jeremić: Ohrabrenje i podrška za demokratiju u Srbiji

BEOGRAD, 18. januara 2007. (Beta) - Rezolucija o podršci demokratskim snagama u Srbiji usvojena u američkom Senatu veliko je ohrabrenje i značajna vest za budućnost odnosa sa SAD, ocenio je u četvrtak spoljnopolitički savetnik predsednika Srbije Vuk Jeremić.

Americki Senat jednoglasno je juče usvojio rezoluciju o podršci demokratskim snagama u Srbiji, pozivajući njene građane, uoči parlamentarnih izbora, da ostanu posvećeni razvoju demokratije.

U rezoluciji koju su predložili senatori Džordž Vojnovič, Ričard Lugar i Čak Hejgel navodi se da SAD, u značajnom istorijskom trenutku kakav predstavljaju predstojeći izbori, moraju ostati prijatelj Srbije na njenom putu ka demokratiji, EU i NATO.

Jeremić je za agenciju Beta ocenio da je tekst rezolucije "neuobičajeno jak", a "činjenicu da je došla na glasanje u Senatu 'preko reda'" kao "izuzetan uspeh naše diplomatije i veliko ohrabrenje".

"Podrška je zaista neambivalentno otvorena i u svakom pogledu izražena bez ikakvih uslovaljavanja", kazao je Jermeić.

Spoljnopolitički savetnik predsednika Srbije posebno je ukazao na to da se u rezoluciji ne pominje Kosovo, "dok se Hag pominje na jedan balnsirani način, stavljajući do znanja i da je Srbija učinila jako mnogo u saradnji sa Tribunalom, a ne samo da je nije završila" uz eksplicitno podsećanje na Ratka Mladića.

"Uspeli smo da skrenemo pažnju na događanja u ovom delu sveta i da ih ubedimo u to da su demokratska Srbija, stabilna Srbija i nastavak naše demokratske tradicije u vitalnom interesu regiona i njegove evropske budućnosti, a samim tim i u ineteresu SAD", dodao je.

U usvojenoj rezoluciji ukazuje se i na privrženost predsednika Srbije Borisa Tadića principima demokratije.

"Za američku, posebno kongresnu političku javnost predsednik Tadić personifikacija je nove, demokratske, proevropske Srbije... To je politika koju SAD podržavaju, politika demokratske reforme i evropskih i evroatlantskih integracija. To je ugao gledanja iz SAD koji se prilično eksplicitno odražava i u tekstu rezolucije", rekao je Jeremić agenciji Beta.

U usvojenoj rezoluciji, uz isticanje da Beogard treba što pre da ispuni obaveze prema Haškom tribunalu, uključujući i momentalno hapšenje i izručenje Ratka Mladihca, Srbija se poziva i da nastavi napredak u reformama pravosuđa, sistema odbrane i u oblasti ljudskih i manjinskih prava.

Pogledajte još