PROLEĆNI UMOR Zašto ga osećamo i 10 saveta da ga pobedimo

0

Ako se ovih dana osećate iscrpljeno, bezvoljno i malaksalo, a niste sigurni šta vam je, onda i vi, kao maltene i svaka druga osoba, patite od prolećnog umora. A mi otkrivamo zašto se prolećni umor javlja, ali i kako najlakše da ga pobedite.

Osim što slabi koncentraciju i smanjuje radnu sposobnost, prolećni umor oslabljuje imunitet, tako da postajemo podložni bakterijama i virusima.

Osećaj slabosti u proleće posledica je manjka vitamina C, a na njegov nastanak utiču i promenljive vremenske prilike kojima se telo teško prilagođava. Meteoropate su posebno osetljive – tokom prolećnih meseci, pojačavaju se tenzijske glavobolje i migrene, probavni problemi i bolovi izazvani čirom na želucu. Česti su depresija, živčanost i problemi s koncentracijom.

– Ne postoji sto odsto provereno objašnjenje šta se to dešava s nama prvih prolećnih nedelja. Medicina kaže da je reč o privikavanju organizma na vremenske promene. Misli se pre svega na to što je dan duži, te na promene u atmosferskom pritisku, temperaturi i vlažnosti vazduha – kaže za portal Žena Nevena Kličković, specijalista medicinske psihologije.


10 SAVETA DA GA POBEDIMO

1. Što više se krećite na svežem vazduhu

2. Izlažite se suncu kad god je to moguće

3. Jedite laganu hranu

4. Ne zaboravite da uzimate po 400 g voća i povrća dnevno

5. Pijte dva do tri litra tečnosti dnevno

6. Smanjite cigarete i alkohol

7. Izbegavajte stres

8. Rekreirajte se

9. Posvetite se hobiju i druženju sa prijateljima

10. Odmarajte se dovoljno i spavajte najmanje osam sati

dum/Žena/Zdravlje


Foto: Arhiva Nadlanu

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.