SPISKALI 100 MILIONA EVRA, a mi se vozimo u krntijama

Savet je, naime, pratio finansiranja obnove šinskih vozila železnice u periodu od 2009. do 2014, shodno zaključcima Vlade, kao i period od 2005. do 2008, odnosno Projekat opravke i modifikacije 1.000 EAS vagona.

Generalni direktor srpskih železnica Miroslav Stojčić poručio je da „Železnice Srbije“ i aktuelno rukovodstvo podržavaju nadležne u utvrđivanju zakonitosti rada te kompanije, kao i aktivnosti Saveta za borbu protiv korupcije, te da je ta kompanija potpuno otvorena i spremna za saradnju sa svim državnim i istražnim organima.
- Činjenica da se vozni park „Železnice“ nije bitno menjao i pored ogromnih ulaganja, izaziva sumnju da je stvarnog remonta bilo i da je šteta za budžet Srbije veća od 65 miliona evra. Ni stanje remontera se, pored tolikih davanja od strane države, nije popravilo, već su kod svih raskinuti ugovori o privatizaciji, pa se sa devastiranom imovinom i ogromnim dugovima ponovo nalaze u većinskom vlasništvu države - navodi Savet.

Kako su pojasnili, sporno je oko osam milijardi dinara uzetih u periodu od 2008. do 2014, kao i oko dve milijarde u periodu od 2005. do 2008.

- Samo „Želvoz“ iz Smedereva je za jedan posao dobio oko dve milijarde dinara, a remonta uopšte nije ni bilo, dok je novac otišao na privatne račune! Apsolutno nikakvog dokaza nije bilo da je nešto urađeno sa dobijenim novcem, a pritom, pored svega toga, ne plaćaju svoje zaposlene i državi duguju 2,4 milijarde dinara - navodi Savet.

Kako ističu u Savetu, najgore od svega je što je to telo još 2012. o svemu obavestilo policiju, a obratili su se i Tužilaštvu, ali niko nije ni prstom mrdnuo da se krađa novca preko „Železnica“ zaustavi.

- Mnogo ranije je moglo da se zaustavi ovakvo ponašanje u „Železnicama“, ali ni policija ni Tužilaštvo nisu hteli da reaguju - kažu u Savetu.

Ministarka građevine, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović potvrdila je da je pre četiri dana dobila izveštaj od Saveta za borbu protiv korupcije u vezi sa proneverom novca zbog remonta vagona i da je odmah uputila izveštaj Ministarstvu unutrašnjih poslova.

- To je u nadležnosti MUP-a. Ponudila sam svaku vrstu saradnje ministarstva, odnosno ako išta znamo, tu smo da odgovorimo. Očekujem da nadležne institucije rade svoj posao - rekla je Mihajlovićeva.

Član Odbora Agencije za borbu protiv korupcije Zoran Stojiljković ističe da su ovo sve bile netransparentne procedure i primer koruptivnog delovanja.
- Ključno je da li ima još nekih takvih tendera i poslova. Ovo višestruko pokazuje koliko nema transparentnosti u poslovima koje organizuju javna preduzeća - naglašava Stojiljković.

Generalni direktori „Železnica Srbije“

2004. - 2008. Milanko Šarančić
2008. - 2012. Milovan Marković
2012. - 2014. Dragoljub Simonović

Resorni ministri

2004. - 2007. Velimir Ilić
2007. - 2008. Velimir Ilić
2008 - 2012. Milutin Mrkonjić
2012. - 2014. Milutin Mrkonjić

Nadlanu / izvor: alo!

Pogledajte još