INSTANT ŠUT-KARTA: 3 znaka da je vreme da bežite iz veze

Ipak, postoje i određeni znaci usled kojih bez razmišljanja trebate da izađete iz veze. Sledeća tri su takva.

Zlostavljanje
Ako ste u vezi koja je fizički nasilna, prekinite je odmah! Čak iako se partner složi s vama da će potražiti pomoć, potrebno je da se udaljite dok se on zaista ne promeni. To može biti teška, ali i više nego ispravna odluka. Imajte na umu da ako partner počne da vam preti fizički (ali to ne ispoljava), nemate šta da tražite sa njim. Pretnje imaju potencijal da postanu fizički opasne i emotivno uvredljive.

Ako vas partner često (ili stalno) emotivno i verbalno zlostavlja, ne razmišljajte ni sekunde – prekinite takvu vezu. Verbalno zlostavljanje može poljuljati vaš nivo samopouzdanja i imati trajne i štetne posledice. Neophodno je da prihvatite da nemate nikakav uticaj ili kontrolu nad zlostavljačem. Vi niste uzrok takvog ponašanja.

Poremećaj ličnosti
Ako vaš partner ima poremećaj ličnosti, a ne traži pomoć, vreme je da izađete iz takve veze. Prilično velik broj ljudi ne zna šta poremećaj ličnosti predstavlja čak i kada su upoznati s određenim načinima ponašanja koji mogu ukazivati ​​na njega. Osobe sa poremećajem ličnosti mogu se “klasifikovati” i kao “osobe vrlo sklone sukobima”. One ispoljavaju uobičajene znakove ponašanja: imaju tendenciju da vas idealizuju, a odmah nakon toga vas kritikuju, projektuju svoje emocije na vas, sramote vas u javnosti, iskorišćavaju vas, zahtevaju stvari od vas, lažu vas.

Istina je da se poremećaji ličnosti mogu izlečiti s mnogo “unutrašnjeg” rada, ali za vas može biti prilično destruktivno čekati da se neko poboljša kako bi se vaša veza popravila. Vi zaista ne zaslužujete da čekate i gledate kako neko destimulativno utiče na vaš život izazivanjem emocionalnog uništenja.

Zavisnost
Ako vam je partner alkoholičar, narkoman, nimfoman, kockar ili ima bilo koju drugu vrstu zavisnosti koja je destruktivna (kako po njega tako i po vas), morate izaći iz takve veze, posebno ako partner ne želi da se leči. Vaš partner može biti u stanju da se i izleči od zavisnosti, ali istovremeno neće biti u stanju da se posveti vezi. Ne, niste bezdušni ukoliko odlučite prekinuti takvu vezu. Na taj način ćete, jednostavno, pomoći partneru da se brže i lakše izleči (naravno, ako odluči da potraži pomoć).

Nadlanu / izvor: portaloko

Pogledajte još