"Star Wars" ukrao Jodu iz BIBLIJE?

Autor čuvenog lika Jode iz filmskog serijala “Zvezdanih ratova” moguće je inspiraciju pronašao u crtežu koji je nastao još u srednjem veku. Crtež prikazuje stvorenje u ogrtaču, sa dugim, šiljatim prstima i zašiljenim ušima, baš onako kao što izgleda popularni fantastični lik Joda.

– Ovaj prikaz potiče iz srednjevekovnog rukopisa poznatog kao “Dekretalije pape Grgura IX”, koji je nastao između 1300. i 1340. godine u Francuskoj. Voleo bih da kažem da je zaista u pitanju predstava čuvenog filmskog lika, ali u pitanju je zapravo ilustracija biblijske priče o Samsonu. Svakako se može reći da je umetnik imao bujnu maštu – izjavio je Džulijan Harison, kustos Britanske biblioteke.

Prema biblijskom iskazu, Bog je Samsonu podario natprirodnu snagu kako bi uspeo da se izbori protiv neprijatelja i izvede junačke podvige poput ubijanja lava, savladavanja cele vojske Filistejaca pomoću vilične kosti magarca i uništavanja paganskog hrama.

– Niko ne kaže da je ovaj lik uticao na stvaranje filmskog lika, ali ako je verovati “Star Wars” predanjima, Joda je imao 900 godina kada je film sniman kasnih sedamdesetih. Da je zaista prikazan u rukopisu, značilo bi da je Joda tada bio star 260 godina – dodaje Harison.

Nadlanu / izvor: DailyMail, telegraf

Foto: youtube printscreen / the british library