Nove smernice u borbi protiv nasilja

BEOGRAD, 20. oktobra 2009. (Beta) - Ministarka omladine i sporta Snežana Samardžić-Marković izjavila je da bi Međunarodna konferencija o borbi protiv rasizma i nasilja u sportu trebalo da da odgovore "kako dalje" ne samo u Srbiji i državama u regionu, već u celoj Evropi.

U Beogradu je danas počela prva Međunarodna konferencija o borbi protiv rasizma i nasilja u sportu.

"Naša zemlja je dobila priliku da zajedno sa Savetom Evrope organizuje ovu konferenciju. Oko 150 gostiju iz inostranstva, kao i domaćih učesnika, kao i lista uvaženih predavača najbolji su pokazatelj koji ova konferencija ima", rekla je Samardžić-Marković na otvaranju konferencije.

Ona je dodala da je za Srbiju "ovo diplomatski događaj", ali da se očekuje da konferencija bude doprinos "naše zemlje u borbi protiv rasizma i nasilja u sportu".

"Sportska takmičenja privlače i nasilnike i rasiste. Bavićemo se i tom mračnijom stranom, da bi ona svetlija zasijala", rekla je ministarka Samardžić-Marković i dodala da je pokrenuta akcija "Karakterom protiv nasilja", koja je dala rezultate, ali oni nisu bili dovoljni.

Prema njenim rečima, na konferenciji bi trebalo da se kaže "šta dalje", da se daju smernice, ne samo Srbiji i regionu, već celoj Evropi.

"Kako da identifikujemo počinioce, kakve kazne da predvidimo, kakav nam je pravni okvir potreban, kako iskoristiti sport kao pozitivnu vrednost...Treba da razdvojimo nasilje od sporta. Nasilje nije proizvod sporta, već je simptom nasilja u društvu", rekla je Samardžić-Marković.

Ona je dodala da treba da se razdvoje pravi navijači koji vole svoj klub od huligana koji vole svoje nasilje.

"Sa navijačima treba sarađivati, a huliganstvo treba sankcionisati. Vlada i vladine institucije ne mogu da se izbore same sa nasiljem u sportu, ni klubovi ni savezi ne mogu sami. Potrebno je partnerstvo celog društva", rekla je Samardžić-Marković.

Prisutne je pozdravila i generalni direktor Saveta Evrope Gabrijela Batani Dragoni, kao i ambasador Francuske u Srbiji Žan Fransoa Teral, koji se prisutnima obratio umesto državne sekretarke za za sport Rame Jad, koja nije mogla da dođe.

Pogledajte još