„Oklopno srce“ Ju Nesbe

Roman počinje jezivim sadističkim ubistvom i ne usporava tempo do poslednje stranice. Nudi nam desetine pažljivo dočaranih – i uglavnom osnovano sumnjivih – likova, niz misterija, oštroumno osmišljenih tragova i stranputica i obilje šokantnih obrta.

Početkom zime misteriozni ubica otima dve devojke u Oslu, drogira ih i ubija na isti svirep način – pomoću metalne kugle koja se u ustima žrtve raširi i pusti 24 igle. Policija ne uspeva da identifikuje to oružje, ali je sigurna u zaključak da je počinilac isti. Stoga traži pomoć od Harija Hulea, jedinog norveškog policajca koji je uspevao da izađe na kraj sa serijskim ubicama. Ali Hule je daleko, posle slučaja Sneško i raskida sa Rahelom sklonio se u Hongkong gde puši opijum i gubi sav novac kladeći se na konje. Mlada koleginica iz Osla Kaja Sulnes ga spasava od dugovanja mafiji i saopštava mu da se mora vratiti u Oslo – ne samo zbog ubistava, već zato što mu je otac na samrti.

Hari se nevoljno priključuje istrazi. Misteriozno oružje kojem su žrtve ubijene vodi ga u srce tame, belgijski Kongo, a saznanja o žrtvama u jedan planinski dom na snežnim visoravnima u Norveškoj. U međuvremenu, broj žrtava raste i istraga odvlači Harija sa jednog kraja sveta na drugi, i iz sećanja na Rahelu u Kajino naručje, dok se čini da neko sve vreme vuče konce u toj režiranoj igri.

Ju Nesbe je najpopularniji evropski savremeni pisac trilera, dobitnik je brojnih nagrada, kritičari ga hvale da je proširio žanrovske okvire modernog kriminalističkog romana i ističu njegove književne kvalitete.

(old_image)

Pogledajte još