fbpx

Ova godina biće užarena

Malo snega i visoke temperature za ovo doba godine ni po čemu ne podsećaju na januarske zime koje smo imali proteklih godina. Ako se može govoriti o dobrim vestima, one se svakako odnose na cenu nafte, koja nije bila niža još od sredine 2005. godine.

Sudeći po izveštaju britanskih klimatologa, ubuduće su mogući, čak i verovatni - snažniji tajfuni, poplave u oblastima na nižim nadmorskim visinama i sve veće suše.
Britanski stručnjaci upozoravaju da postoji 60 odsto šansi da 2007. godina bude najtoplija u istoriji – zahvaljujući velikom ispuštanju gasova koji izazivaju efekat staklenika i pacifičkog El Ninja - koji će trajati, prema svim očekivanjima, i do maja ove godine.

Istraživanja klimatskih promena i prognoza za 2006. godinu još nisu završene ali najnoviji podaci ukazuju da je deset najtoplijih godina, počev od 1850, bilo baš u prošloj deceniji. Shodno tome, prošla godina bi trebalo da bude šesta na listi najviših prosečnih temperatura, a predviđanja za 2007. godinu tvrde - da nikada neće biti toplije...

Čak i u trenutku kada snažne zimske oluje zahvataju zapadne delove Sjedinjenih Američkih Država, u najvećem delu ove zemlje je neobično toplo.

Prvi put za 130 godina, u Njujorku nema snega. U samom Vašingtonu, trešnje samo što nisu procvetale a botaničari primećuju da su neke vrste cveća, koje su do sada uspevale samo u južnim područjima, sada pronađene u severnijim krajevima.

Bilo je očekivano da u najvećem delu zemlje temperature u decembru budu toplije nego što je uobičejeno. Međutim, očekivali smo da će se to promeniti u januaru" - pomalo je zbunjen američki meteorolog Berni Rejno.

Kao korist od visokih temperatura za mnoge u SAD beleži se da su cene sirove nafte najniže od sredine 2005. godine.
Ajra Epstin, broker na Njujorškoj berzi ocenjuje da je blaga zima na severoistoku SAD "omogućila da se stvore značajnije zalihe nafte i da je to bila sreća u 2006.
godini".

Analitičari veruju da će cene nafte ostati na sadašnjem nivou, bez obzira  što  mnogi koji žive na američkoj istočnoj obali nikada u životu nisu doživeli blagu zimu.

(FoNet)

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.