Da li znate BAŠ SVE o paracetamolu?

Gotovo da u današnje vreme nema osobe koja ponekad ne koristi određene vrste analgetika za suzbijanje bola ili, na primer, antipireticima za snižavanje telesne temperature kada je ona povišena. Paracetamol, ili na američkom kontinentu poznatiji kao acetaminophen, glavni je sastojak ili jedan od glavnih sastojaka brojnih tableta koje se upotrebljavaju za suzbijanje slabijih do srednje jakih bolova, ali i snižavanja povišene temperature.

Paracetamol je inače derivat nekada poznatog analgetika i antipiretika fenacetina, no za razliku od njega, paracetamol se ne smatra kancerogenim ako se uzima u preporučenim količinama.

Za šta se koristi?
Koristi se za lečenje raznih bolova kao što su glavobolja, bol u mišićima, artritis, bol u leđima, zubobolja, ublažavanje simptoma prehlade i gripe, snižavanje povišene temperature. Isto tako treba napomenuti da nema gotovo nikakvo protivupalno dejstvo.

Neke osobe mnogo bolje reaguju na lečenje simptoma paracetamolom, dok druge osobe osećaju vrlo blag ili nikakav uticaj, pa im mnogo bolje odgovaraju drugi analgetici i antipiretici.

Doziranje i problemi

Odrasla osoba odjednom ne sme uzeti više od 1000 miligrama paracetamola, dok dnevna doza ne sme da pređe 4000 miligrama, jer u protivnom može doći do trovanja sa ozbiljnim posledicama, kao što su oštećenje i otkazivanje jetre.

Najbolje efekte će imati ako se uzima u pravilnim intervalima i jednakim dozama. Osobe koje već imaju oštećenje jetre ne bi smele uzimati paracetamol, jer može uzrokovati njezino potpuno zatajenje i smrt.

Malo nuspojava
Ono zbog čega je paracetamol toliko „popularan“ i široko korišćen sastojak je to što većina ljudi nema nikakve nuspojave od upotrebe ili, ako ih ima, one su vrlo blage. Vrlo je blag za želudac, jer ne izaziva proizvodnju želučane kiseline, i nema anikoagulacijska svojstva poput aspirina.

Trudnice smeju da ga koriste, ali samo u situacijama kada je to neizbežno jer se kroz mleko provodi do beba i može da bude opasno.

Način primene
Paracetamol je dostupan u obliku tableta, kapsula, šumećih tableta, čepića, sirupa, te u intravenoznim i intramuskularnim oblicima. Najčešće doze za odrasle kreću se od 500 do 1000 miligrama, dok su za decu prilagođene manje doze, najčešće 120 mg. U preporučenim dozama za inače zdrave bebe, decu i odrasle ne bi smelo biti problema, što znači da je reč o relativno sigurnom leku. No, kao i svakog drugi analgetik i antipiretik potrebno ga je uzimati s oprezom, što ređe i u što manjim količinama.

Nadlanu / izvor: zena.hr

Pogledajte još