Saradnja Srbije i Hrvatske u suzbijanju huliganstva

BEOGRAD, 21. oktobra 2009. (Beta) - Ministarka omladine i sporta Srbije Snežana Samardžić Marković izjavila je da Hrvatska ima dobre rezultate u borbi protiv nasilja u sportu i najavila zajedničke projekte dve države, pre svega u obrazovanju.

Ministarka omladine i sporta sastala se sa potpredsednicom Vlade Republike Hrvatske Đurđom Adlešić da bi dogovorile saradnju između dve države.

"Stručna javnost je izuzetno zadovoljna napretkom koji Hrvatska ostvaruje u borbi protiv nasilja u sportu. Za nas je veoma značajno, kao za susednu zemlju, da čujemo koje su to mere bile preduzete i da ukrstimo međusobna znanja", rekla je Samardžić-Marković.

Ona je dodala da se borba protiv nasilja ne može rešiti brzo, ali da važno je da se sarađuje.

"Ishod ovog sastanka je da sam prihvatila poziv da dođem u Hrvatsku prvom sledećom prilikom, kao i da ćemo raditi na zajedničkim projektima sa Savetom Evrope, kako bismo ne samo sankcionisali huligane, već i ohrabrili prave navijače koji nisu ljubitelji nasilja", rekla je Samardžić-Marković.

Potpredsednica hrvatske vlade Đurđa Adlešić rekla je da je konferencija u Beogradu odlično organizovana.

"To je bilo mesto gde se moglo čuti mnogo iskustava, predloga i mogućih varijanti kako rešiti ovaj problem. Nijedna zemlja u susedstvu, ni igde drugde nije ovaj problem u potpunisti rešila. Ko god kaže da je rešen može mirno strahovati od sledeće utakmice", rekla je Adlešićeva.

"Hrvatska može govoriti o dobrim rezultatima, jer nemamo mrtvih u poslednjih nekoliko godina. Imamo drugih ispada koji štete i Hrvatskoj i klubovima i odnosima sa susednim zemljama. To ćete vi ovde razumeti i zbog toga izražavamo žaljenje i izvinjavamo se", rekla je Adlešićeva.

Ona je dodala da je u Hrvatskoj sada na redu onaj teži deo posla, pošto je represivni donekle odrađen.

"Treba da radimo sa navijačkim grupama, da obrazujemo mlade ljude da bi rezultati za nekoliko godina bili uspešni. Verujem da ćemo upravo na tim projektima raditi zajedno sa Savetom Evrope", rekla je Adlešićeva.

Prema njenim rečima, u izmene Zakona se krenulo pre nego što je bilo mrtvih.

"Ispadima kakav je bio u Varaždinu, stvarno je narušen ugled Hrvatske. Došlo je do prekida rada sabora zbog toga, oglasili su se i predsednica Vlade i predsednik Republike. To je teži deo posla, taj obrazovni, a kazne za klubove već sada postoje", rekla je Adlešićeva.

Ona je objasnila da su mere različite i zavise od toga šta određene grupe navijača rade.

"Od zabrane odlaska na utakmicu, do zabrane odlaska na stadione, a najteži slučajevi moraju u vreme utakmice ostati u zatvoru. Klubovi imaju finansijske kazne, a za sada političari nisu odgovarali", rekla je Adlešićeva.

Zakon je u Hrvatskoj žestoko kritikovan, jer je navodno kršio ljudska prava, ali je ministarka rekla da je zakon "kršio prava huligana u korist navijača koji su zbog njih prestali da idu na utakmice."

"Videlo se kasnije da sam bila u pravu i sada radimo na nekim merama kojima ćemo popraviti Zakon da kazne budu još rigoroznije. Neće biti dovoljna samo represija, već i obrazovanje", rekla je Adlešić.

Ona je objasnila da mediji takođe mogu da utiču na sprečavanje nasilja u sportu.

"Onog trenutka kada u vašim izveštajima i na vašim stranicama vide okrvavljene glave i okrvavljeni nosevi, pripadnici tih skupina postaju heroji i izazivaju takmičenje među srodnim grupama i nasilje se samo širi. Meni se tu svideo engleski model. Istog trenutka kada se dogodi incident, kamera ide u vazduh. Nemate heroja ulice", rekla je Adlešićeva.

Ministarka Samardžić-Marković je navela i da je ona bila kritikovana kada je tražila restriktivnije mere, a da se pokazalo da ni to nije bilo dovoljno.

"Naša saradnja će se odvijati preko Saveta Evrope. Najviše želimo da sarađujemo u tom obrazovnom smislu. To će biti duga saradnja u prevenciji. U Hrvatskoj ima mnogo dobrih ideja i uspešnih projekata. Mislim da i kod nas ima nešto što može biti zanimljivo našem prvom susedu. Kažnjavanje treba da se prilagodi svakoj pojedinačnoj zemlji", rekla je Samardžić-Marković.

U Beogradu se održava Međunarodna konferencija o borbi protiv rasizma i nasilja u sportu pod pokroviteljstvom Saveta Evrope i Ministarstva omladine i sporta.

Pogledajte još