Obavestiti javnost o dogovorima sa Rusima

BEOGRAD, 21. oktobra 2009. (Beta) - Forum za bezbednost i demokratiju (FBD) pozdravio je danas posetu Srbiji predsednika Rusije Dmitrija Medvedeva i ocenio da bi proširivanju saradnje dve zemlje doprinela "potpunija transparentnost" potpisanih dogovora i drugih obaveza koje proističu iz potpisanog ili se podrazumevaju.

"FBD smatra posebno važnim razumevanje velikog zanimanja javnosti da što pre stekne potpunija saznanja o najavljenoj izgradnji 'baze', odnosno Centra za intervencije u vanrednim situacijama u Nišu, kao i o informacijama o predlozima da Srbija bude jedan od promotera i učesnika novog kolektivnog sistema bezbednosti po zamisli Moskve", piše u saopštenju.

Organizacija na čijem je čelu general u penziji Ninoslav Krstić je istakla da bi bila očekivana i korisna jasna tumačenja srpskih zvaničnika u "pogledu pune kompatibilnosti" tih dogovora kao i jasne izjave da se time ne dovodi u pitanje postojeći bezbednosni koncept EU.

"Tako bi se na vreme i jasnije suzio prostor za manipulacije i u zemlji i u inostranstvu koje bi mogle da ugroze ili zaustave proces daljeg približavanja EU", piše u saopštenju.

Pogledajte još