Fotografije sa mesta zločina: Evo kako su Pink Panteri došli do najvećeg plena ikad

U najvećoj pljački koju je Velika Britanija videla, lopovi su upotrebili tešku opremu za sečenje i bušenje kako bi dospeli u podrum sa trezorom, iz kojeg su pobegli sa draguljima i gotovinom u vrednosti od 201 milion funti.

Fotografije koje su se pojavile u britanskim medijima, a koje je nezvanično objavio Skotland jard, otkrivaju na koji način su pljačkaši uspeli da probiju poprilično zaštićeni trezor i opustoše čak 72 sefa.

(old_image)

Isečeni i razbijeni sefovi pobacani su po podu, a teški alati koji su korišćeni za sečenje pronađeni su nedaleko od trezora.

(old_image)

Ipak, najupečatljiviji detalj je ogromna rupa u zidu koji vodi do trezora. Pljačkaši su probušili betonski zid debeo pola metra, kako bi pristupili prostoriji sa sefovima.

(old_image)

Lopovi su ušli u zgradu preko okna za lift, pošto su neutralisali sofisticirani sistem bezbednosti, da bi potom upotrebili teške mašine za sečenje, provaliti u trezor i otvorili sefove.

(old_image)

Sumnju na „Pink Pantere“ podjednako baca i dobra pripremljenost akcije i svedočenje jednog od očevidaca, koji je „video nekoliko muškaraca iz istočne Evrope kako osmatraju juvelirnicu nedelju dana pre pljačke“.

(old_image)

Banda „Pink Panter“ se u Velikoj Britaniji proslavila nakon pljačke u Londonu 1993. kada je iz jedne juvelirnice ukrala dijamante vredne 575.000 funti i zatim ih sakrila u kutijici sa kremom, poput kriminalaca iz filma „Povratak Pink Pantera“ iz 1974. godine. Banda je sastavljena mahom od članova iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske.

Grupi se pripisuje odgovornost za više od 100 pljački u Evropi, ali čak i u Dubaiju i Japanu. S obzirom na vrednost opljačkanog blaga, ovo je jedna od najsmelijih i najvećih pljački u novijoj britanskoj istoriji.

Nadlanu / izvor: blic

Pogledajte još