Dan za knjiške moljce: Danas je Svetski dan knjige

0

Dan kada su svet napustila dva velikana književnosti, Migel de Servantes i Vilijam Šekspir u Beogradu će biti obeležen pre svega velikim sniženjima cena knjiga, kao i brojnim događanjima u gradskim bibliotekama

U Španiji je ovaj dan praznik još od 1923. godine u čast pisca Migela de Servantesa koji je umro na taj dan. Ovo je takođe i deo proslave dana Svetog Đorđa u Kataloniji, gde je tradicija od Srednjeg veka da muškarci donose ruže svojim voljenim, a od 1925. da žene daju knjigu u zamenu. Polovina godišnje prodaje knjiga u Kataloniji je u ovo vreme sa preko 400.000 prodatih i razmenjenih primeraka za preko 4 miliona ruža.

Godine 1995, na Generalnoj konferenciji UNESKO-a je odlučeno da se Svetski dan knjige i autorskih prava slavi na ovaj datum, jer je tada katalonski festival, a i ovo je datum godišnjice rođenja i smrti Vilijama Šekspira, smrti Migela de Servantesa, Inke Garsilaso de la Vege i Žozepa Pla, rođenja Morisa Drjuona, Vladimira Nabokova, Manuela Valeho Mehie.

Iako se 23. april često navodi kao datum smrti i Šekspira i Servantesa, to nije u potpunosti tačno. Servantes je umro 23. aprila po gregorijanskom kalendaru, međutim, tada se u Engleskoj koristio julijanski kalendar. Dok je Šekspir umro 23. aprila po julijanskom kalendaru koji je u upotrebi u Engleskoj u to vreme, zapravo je umro oko deset dana nakon Servantesa, zbog neslaganja između dva kalendarska sistema.

Povodom Svetskog dana knjige, Biblioteka grada Beograda organizuje tradicionalnu akciju “Svi smo u biblioteci!” kojom populariše bibliotečku detatnost, knjigu i čitanje. Danas će javne ličnosti iz sveta kulture i medija “raditi” od 12 do 13 sati u Biblioteci u Odeljenju za rad sa korisnicima i usluživaće čitaoce, upisivati ih u Biblioteku, davati predloge za čitanje…

U isto vreme na Platou isped Biblioteke grada Beograda dramski umetnik Vitomir Vico Dardić kazivaće najlepše stihove svetske poezije.

Nadlanu

Foto: yayimages.com

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.