Porodica me bodri u Beogradu

Košarkaška takmičenja u sezoni 09/10 se zahuktavaju, a poštovaoci igre pod obručima sa nestrpljenjem iščekuju i početak najkvalitetnijeg nadmetanja, Evrolige. Naš predstavnik i ove sezone je Partizan, a igrač koji će biti okosnica tima iako je jedan od mlađih u novoj ekipi je Čeh Jan Veseli.

Na početku prošle sezone Veseli je bio nepoznanica među košarkaškinm stručnjacima, a epitet koji mu je pripisan bio je „talentovani tinejdžer iz Češke“. Danas, on je redovan član prve petorke i igrač koji ima najveću minutažu na terenu.

Svoje igračko iskustvo Veseli je nedavno dopunio i kroz utakmice sa timovima NBA lige, Denverom i Finiksom, dok je sa "crno-belima" bio na američkoj turneji. Nakon povratka rekao je kako su te utakmice poslužile za sticanje iskustva i učenje košarke:
- U NBA se igra drugačija košarka nego u Evropi. Potrebno je više fizičke snage, a mi smo to pokušali da ispoštujemo, kako bismo mogli da igramo protiv tako velikih timova.

Kako si se ti snašao?
- To je bila moja prva poseta Americi, a želja mi je bila da uživam, ali i da nešto naučim. Sada imamo dosta mlad tim i iskustvo je nešto što nam je najneophodnije u novoj sezoni. Pokušali smo i da sagledamo šta nam je najpotrebnije da razradimo pred početak nove sezone u Evroligi.

U Partizan si stigao prošle sezone sa 18 godina. Da li si očekivao da ćeš tako brzo dobiti lidersku poziciju u timu?
- Zaista nisma očekivao da ću toliko igrati. Očekivao sam po 5 minuta u nekim mečevima, a nikako ovoliko koliko sam dobio. Kada sam postao deo startne petorke bio sam veoma iznenađen. Potrudio sam se da dam sve od sebe i da iskoristim šansu koja mi je ukazana.

Postao si omiljen i među navijačima, kako se osećaš zbog toga?
- Publika koju Partizan ima je nabolja na svetu. Prijateljski su raspoloženi i uvek se trude da nas motivišu i da nam pomognu, tokom čitave sezone. Oni su svakako razlog što mi igramo sve bolje i bolje. Uvek su šesti igrač kada nastupamo kod kuće.

Kako su tvoji prijatelji u Češkoj reagovali kada si igrao meč u Areni pred više od 22.000 ljudi? Tada je postavljen i rekord Evrolige.
- Moj otac je tada bio u Areni i svima je kasnije prepričavao da je bilo neverovatno. Za mene je to bio jedan novi početak, pošto sam imao zavidnu minutažu i mislim da tu utakmicu nikada neću zaboraviti.

(old_image)Šta posebno pamtiš iz prošle sezone?
- To je prva utakmica protiv CSKA. Do tada nisam puno igrao, ali na tom meču sam dobio čak 25 minuta. Bio sam iznenađen tom šansom. Takođe, navijači Partizana su bili neverovatni čitave sezone. To su neka moja najveća sećanja.

Da li si pre dolaska u Srbiju zamišljao da karijera može ovako da ti krene?
- Kada sam otišao u Sloveniju, da igram za Slovan pre dve godine, želeo sam da nastupam u Jadranskoj ligi. Ali, ovako nešto nisam ni sanjao da će doći tako brzo.

Kakve su reakcije ljudi iz tvoje okoline na uspeh koji si postigao?
- Čujem se sa prijateljima iz Češke skoro svakodnevno. Moja porodica uvek dolazi na mečeve Evrolige koje igramo u Beogradu. Njima ne moram da objašnjavam kako to sve izgleda, pošto su sve više puta videli. Prijatelji su baš iznenađeni, kao što sam i ja bio kada je sve to počelo da mi se dešava. Takođe, oduševljeni su i neverovatnom atmosferom koja vlada u Partizanu i na relaciji sa navijačima.

Kakvu šansu očekuješ od trenera Vujoševića u novoj sezoni?
- Postoje razne mogućnosti, a ono što znam je da mi je uprkos svemu neophodno još mnogo iskustva. Tim se još pravi i uigrava, a jedino što sada znam je da ću ponovo dati sve od sebe u svakom meču.

Koliko je Vujošević imao udela u tvom brzom napretku i uspehu koji si napravio?
- On je poseban trener za mene. Video me je pre nekoliko godina u timu Slovana, kada sam igrao protiv Partizana i tada je poželeo da me ima u svom timu. Dosta pažnje posvećuje detaljima u mojoj igri, a ovo leto sam dosta radio sa njim, pre nego što sam se priključio češkoj reprezentaciji. Puno mi je pomogao, pružio mi je šansu da igram, a ja sam se potrudio da to i iskoristim.

U novoj sezoni Partizan igra u grupi B Evrolige sa timovima Olimpijakosa, Unikahe, Efesa, Liatuvos Ritasa i Orleana.

Katarina Stojković
21.10. 2009.

Pogledajte još