Mali format 2009.

Treća (nek je sa srećom) i već se slobodno može  reći tradicionalna izložba "Malog formata" pre Beograda gostovala je u Užicu, Priboju, Prijepolju, Raški, Ivanjici, Srbobranu, Rumi, Trsteniku, Sokobanji i Kruševcu. 

Četvrta izložba "Malog formata 2010" već je „rasprodata“ i u nekim novim gradovim, pa verovatno i evropskim. 

Peta će verovatno biti viđena u pola sveta... 

Šesta, ko zna...

Pedeset umetnika, članova Slikarsko-grafičke sekcije ULUPUDS-a. U Galeriji "Singidunum" od 20. do 30. oktobra 2009. godine prikazaće beogradskoj publici šta su radili, kako razmišljali, šta osećali, i šta žele drugima da prenesu kao emocije izazvani likovnim elementima sasvim različitih poetika, ali bez razlike jedinstveni u svom iskrenom stavu prema umetnosti.

Razne tehnike: akvareli, ulja na platnu, tempere, mozaici, grafike, kolaži, ansamblaži, crteži, ilustracije, redi mejd, kombinovane tehnike... pa čak i jedan restaurirani jednomanuelni flamanski čembalo po školi Rukersa.

O izložbama, radovima, umetnicima... malo više (ovo malo kažem po inerciji zbog naziva projekta – inače je bilo baš sveobuhvatno detaljno) govorio nam je Rade Marković, koji je na kraju i dodelio nagradu plaketu (zbir glasova iz svih gradova) Dušanu Ćukariću za rad „Krug dvojke“ čime je izložba bila i zvanično otvorena.

Ipak najlepši, najneobičniji i najzanimljiviji deo večeri bio je onaj u kom je kao specijalni gost Svetlana Stojanović-Kutlača izvela koncert na čembalu, pobravši veliki aplauz ona nam je osvežila i učinila ovo veče kulture i umetnosti još prijatnijim.

I kako rekoše na otvaranju izložbe samo naslov u sebi sadrži reč mali, i odnosi se isključivo na format, sve ostalo zavisi samo od imaginacije umetnika i mašte publike.

I tako mali format polako ali sigurno izlazi iz svog zadatog gabarita, a gde će stići videćemo, mi mu želimo veliku budućnost.

A vi ne budite mali-dušni (malodušni) pa prošetajte - velikim koracima - do "Singidunuma", a posle ćemo malo popričati o onim zajedničkim velikim utiscima sa izložbe "Mali format 2009". 

Dragan Kljajić

Pogledajte još