SKANDAL: Džolijeva optužena za iskorišćavanje

Aberaš Bekele (32) ljuta je na filmske stvaraoce zbog korišćenja njene životne priče bez njenog znanja ili pristanka i bez ikakve finansijske nadoknade. Ona je optužila Anđelinu Džoli da je eksploatisala njenu priču o silovanju da bi snimila film kojim će poboljšati svoj imidž kao borac za ljudska prava.

Aberaš Bekele je bila oteta da bi je prisilno udali. Pobegla je od svojih otmičara, ali tek nakon što je jednog od njih ubila, za šta joj je kasnije suđeno. Iako je sud oslobodio, starešine zajednice u kojoj je živela prisilile su je na izgnanstvo daleko od svog doma i porodice.

Film je prikazan prošle godine na Globalnom samitu za zaustavljanje seksualnog nasilja u sukobima, a Anđelina, koja ja bila producent filma snimljenog po životnoj priči ove devojke, rekla je da će ova priča "napraviti promenu u svetu".

Ali Aberaš veruje da film, koji je osvojio nagrade širom sveta, može nju i njenu porodicu da dovede u opasnost od odmazde. Ona nikada nije konsultovana od strane filmskih stvaraoca i nije im dala dozvolu da njenu priču iskoriste za film. U scenariju nije korišćeno njeno pravo ime, već je preimenovano u Hirut. Prvobitno producenti su odbili da priznaju da se radi o njoj.

"Aberaš se oseća dvostruko oteta jer nisu priznali da je priča njena. Ona je nevidljiva, a njena priča je uzeta. To je apsolutna sramota", rekao je njen advokat.

Prošle godine, ova žena dobila je sudski nalog o zabrani filma u Etiopiji. Vansudskim dogovorom uspela je da naplati malu količinu novca, ali ona i njena porodica i dalje žive u siromaštvu.

"Moj život je finansijski na ivici dok oni planiraju da premijerno prikažu priču na glamurozan način. To nije u redu", rekla je ona.

Anđelina (39), majka šestoro dece i supruga Breda Pita, poznata je po svom humanitarnom radu. Dobitnica Oskara je specijalni izaslanik Visokog komesarijata Ujedinjenih nacija za izbeglice i nagrađena je počasnim nagradom britanske kraljice. Za sad niko se iz tima Anđeline Džoli nije oglasio povodom ovih optužbi.

Izvor: Blic.rs

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.