DIRLJIVO I NEVEROVATNO: Ova fotografija je iz korena promenila dva života!

Krajem avgusta 2009. godine, kada je sezona monsuna stigla u centralnu Indiju, Aleks Masi je napravio ovu fotografiju, a onda su se mnogi životi promenili. Masi je došao u Indiju sa namerom da fotografiše dečaka Sačina Jateva, koji je paralizovan i ima deformitet kičme zbog curenja gasa koje je upropastilo Bopal.

"Kiša je počela snažno da pada. Međutim, nekoliko dana nije padala, pa su se deca uznemirila. U trenutku kada je počela da pada, fotografisao sam Sačinovu mlađu sestru Punam kako se osvežava na kiši. Ja sam stao pod nastrešnicu, a ona je bila odmah ispred mene. Uspeo sam da je fotografišem, a kada me je videla, pobegla je", kaže Masi, koji je inače fotoreporter u Londonu.

Na fotografiji se vidi devojčica Punam, koja je tad imala sedam godina, sa skroz pokislom odećom i kosom, ali sa blaženim izrazom lica. Masi je izjavio da se na njenom licu “vidi sloboda i osobođenje, uprkos okruženju”.

Tokom 2011. godine Masi je osvojio 5.000 dolara na takmičenju “Photographers Giving Back”, a odlučio je da novac da Punam i njenoj porodici.

"Kada fotografišete ljude, ponekad se osećate kao da im uzimate nešto. Pokušavam da im objasnim da ja nisam tu da im direktno pomognem, ali ukoliko mi dozvole da ih fotografišem, možda će im neko drugi pomoći. Ja sam most između čitalaca i onih koje fotografišem. To je moja uloga, ne želim da im dajem nadu da ako ih fotografišem da će to promeniti njihov život. Međutim, u ovom slučaju se to zaista i desilo", ispričao je Masi.

This week I have the honour and pleasure of taking over Smithsonian Magazine's Instagram account....

Posted by Alex Masi Photography on Saturday, November 22, 2014

Umesto da im samo da novac, Masi je razmišljao o načinima na kojima može da izvuče celu porodicu iz siromaštva. Umesto straćare u kojoj su živeli, sagrađena im je kuća od cigle. Dobili su kolica koja omogućavaju Surešu, glavi porodice, da prenosi i prodaje povrće.

Petoro dece je krenulo u male privatne škole, a Masi ih svake godine posećuje kako bi video kako napreduju.
"Želeo sam da ostanem uključen u njihove živote, da ih gledam kako rastu. Ovo iskustvo je uticalo i na mene. Sada vidim kako se ljudi vraćaju na noge nakon loše situacije", ispričao je Masi.

Izvor: Kurir.rs

Pogledajte još