PROLEĆNE MUKE: Odbranite se od letećih "maca"

“Mace” sa drveta topole nisu alergenti, već da samo stvaraju mehaničke nadražaje u nosu. One samo iritiraju sluzokožu nosa i ne izazivaju hemijske reakcije.

"Mace” topole mogu izazvati svrab u nosu ili kijanje, ali alergija se može javiti ukoliko na njoj ostane polen nekog drugog drveta koje izaziva alergije, što se bez lekarske provere ne može utvrditi.

Prvi korak u zaštiti jeste njihovo uklanjanje sa sluznica, kose i kože, dakle pranje i ispiranje nakon izlaganja alergenu.

Dobar, i zasad ne mnogo skup način lečenja, jeste i primena vakcina.

Kako raznošenje semena topola traje do juna, Beograđanima jedino ostaje da se „naoružaju” strpljenjem i sačekaju još oko mesec dana dok topole i vrbe ne završe svoj proces cvetanja.

U međuvremenu, mogu vam pomoći i prirodni lekovi. Napravite sami napitak koji će vaš organizam zaštititi od neprijatnih simptoma proleća.

Za pripremu napitka biće vam potrebno: jedna šargarepa, dve velike pomorandže, polovina krastavca, 5-10 listova nane, 20 grama svežeg korena đumbira.

Sve sastojke operite i oljuštite, ubacite u blender i izmeštajte.

Pomorandže će zaštititi vaš imuni sistem jer su superiorni izvor C vitamina, nana je odlično prirodno inhalatorno sredstvo za respiratorni sistem koji, po pravilu, najviše trpi kada dođe proleće.

Đumbir, zauzvrat, smanjuje glavobolje koje mogu nastati u rezultatu čestog kijanja, sem toga je moćan antioksidans.

Dovoljna doza ovog napitka je jedna čaša dnevno koju treba popiti ujutro, pre doručka.

Pogledajte još