Novi roman „Anđeo atentata“ Svetislava Basare u prodaji

„’Anđeo atentata’ je roman o besmislu istorije, o istoriji kao tabloidu, o destruktivnosti nacionalizama, tesnoj povezanosti evropske kulture i varvarstva i mračnim stihijama koje ruše sve pred sobom, a koje mi, savremenici, sagledavamo kao progres. Konačno, smatrao sam pravičnim da Francu Ferdinandu, makar i posmrtno, dam šansu da progovori o okolnostima koje su dovele do atentata na njegovu ličnost“, kaže povodom objavljivanja nove knjige Svetislav Basara.

Austrougarski nadvojvoda Franc Ferdinand, s one strane groba, diktira svom posmrtnom sekretaru Ferdinandu Berhtoldu svoje viđenje Sarajevskog atentata, njegovih uzroka i posledica. Sa nepresušnim humorom i ironijom, Basara kroz nemoguć dijalog dvojice protagonista ovog romana obesmišljava stereotipna istorijska tumačenja i nudi svoju, umetnički uverljivu istinu o presudnim događajima koji su doveli do Prvog svetskog rata. Ismevajući balkansku aljkavost i ratobornost koliko i germansku dekadenciju i oholost, on izlaže bespoštednoj poruzi podjednako velike i male narode u grotlu XX veka.

Basara je nagrađivan mnogim srpskim i međunarodnim književnim nagradama. Autor je više od trideset knjiga romana, zbirki pripovedaka, drama i eseja, dobitnik Ninove nagrade za roman „Uspon i pad Parkinsonove bolesti“ i prvi dobitnik stipendije iz Fonda „Borislav Pekić“ za rukopis u nastajanju. Drame su mu izvođene na mnogim scenama a knjige prevođene na engleski, francuski, nemački, mađarski, bugarski, italijanski i makedonski jezik.

U Laguni su mu objavljene knjige „Tušta i tma“ (sa Miljenkom Jergovićem), „Gnusoba“, „Dugovečnost“, „Mein Kampf“; reizdanja: „Fama o biciklistima“, „Ukleta zemlja“, „Looney Tunes“, „Sveta Mast“, „Napuklo ogledalo“, „Mongolski Bedeker“ i „Srce zemlje“.

Roman „Anđeo atentata“ možete kupiti u svim knjižarama Delfi, Laguninim klubovima čitalaca, kao i na sajtovima www.delfi.rs i www.laguna.rs.

(old_image)

Pogledajte još