BAHATI VLADIKA: Smenio igumaniju jer nije zaradila 30.000 evra

Kako saznajemo, vladika je rekao sveštenicima da priđu monahinjama dok je trajala liturgija i da im poruče da ne mogu da obave pričest i one su se povukle. Monahinja Nauma, koja je trebalo da zameni igumaniju Jelenu, nije ni prisustvovala nedeljnoj liturgiji, a veliki broj vernika je poštovanje ukazao mati Jeleni.

Episkop žički Justin smenio je prošle nedelje mati Jelenu sa mesta igumanije manastira Žiča i na njeno mesto doveo monahinju Naumu iz Ovčarsko-kablarske klisure. Međutim, ostale sestre je nisu prihvatile, a i podigla se velika prašina zbog smene pa su one odlučile da sačekaju da poslednju reč o tome da Sinod SPC.

Sukob između episkopa Justina i igumanije Jelene nastao je zbog godišnjeg razreza ili poreza koji manastir Žiča plaća Patrijaršiji. Taj porez, na godišnjem nivou, kako smo saznali, veći od 30.000 evra. Ali, ukoliko se ne isplati na vreme, onda manastiri plaćaju kamate na dug!

- Od Božića do Vaskrsa, manastir Žiča je Episkopiji platio blizu 20.000 evra! Monahinje su morale da pozajmljuju novac kako bi isplatile razrez jer od prodaje suvenira, pravljenja sokova ili slikarske radionice nisu mogle toliko da sakupe. Episkop Justin potpuno paušalno određuje godišnju sumu, a postavlja se i pitanje kome on polaže račune - ovaj izvor.

On kaže da je žičko sestrinstvo u pisanoj formi dostavilo Episkopiji žičkoj kako je svaki dinar stigao u manastir i da oko 40 odsto ukupnog novca koji manastir zaradi daju Žičkoj episkopiji.

Kako saznajemo, smena igumanije Jelene nije urađena prema ustavu SPC, jer za manastir koji ima preko pet monahinja, krivicu igumanije, ukoliko je postojala, dokazuje crkveni sud, a ne episkop.

Nadlanu / izvor: blic

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.