STANODAVCI IZ PAKLA: Kroz šta sve prolaze podstanari u Beogradu

0

Mnogi vlasnici stanova ne žele da prijave podstanare. Kažu – ne žele da plaćaju porez na njih. Ali, nije to jedini problem podstanarstva

Svako ko je ikada živeo kao podstanar zna kolika je muka pronaći stan koji će ga zadovoljiti. Uz to, sreća je ako pronađete i gazdu koji je barem podnošljiv.

Mnogi vlasnici stanova ne žele da prijave podstanare. Kažu – ne žele da plaćaju porez na njih. Ali, nije to jedini problem podstanarstva.

Kako rešiti problem s stanodavcima iz pakla Ako u Gugl ubacite pojam “prava podstanara” u najboljem slučaju izaći će vam Zakon o najmu stanova. Zakon propisuje obveze i prava, kako najmoprimaca tako i najmodavaca, ali moramo priznati da su te obveze i prava vrlo sažeti i možda čak nedovoljno detaljni. Prema članku 12. Zakona o najmu stanova najmodavac mora najmoprimcu preda stan u stanju pogodnom za stanovanje, a njih dvoje moraju da sastave zapisnik kojim se utvrđuje stanje u kojem se stan nalazi u trenutku predaje. Što se tiče obaveza najmoprimca on je dužan da čuva stan od oštećenja, da obavesti najmodavca o nužnim popravkama, za svaku štetu će odgovarati, a isto tako ne sme da radi bilo kakve prepravke u stanu bez odobrenja najmodavca. Ostatak zakona bavi se odredbama koje uređuju otkaz ugovora, rokove, različitosti kod otkazivanja ugovora zaključenog na određeno ili neodređeno vreme.

Ali odgovor na pitanje kome se obratiti nekome u slučaju nerešivih problema s vlasnicima stana nema ništa. Ovo su iskustva nekih ljudi.

Sedela je u kuhinji, pila kafu i pušila

“Bio je to moj treći stan otkako sam tri godine ranije preselila iz jednog priobalnog gradića u prestonicu. I ovaj stan se činio najboljim do sad, i gazdarica nije bila loša. Jedne subote ustala sam iz kreveta i uputila se prema kupatilu. Kako bi do nje došla morala sam da prođem kroz kuhinju u kojoj me dočekao neverovatan prizor – gazdarica stana sedela je u kuhinji, pila kafu i pušila. Ostala sam u šoku, nisam uspela ni reč da izgovorim”. “Joj bila sam tu na pijaci i baš mi se pila kafa, a nisam htela da trošim novac na kafu u kafiću”, rekla mi je kao da je to nešto potpuno normalno. Mogu samo da zamislim šta se događalo u stanu kad bih joj rekla da za vikend odlazim kući”, napisala je jedna studentkinja.

“Evo, tu sam ga našla kako visi”

“Prijateljica i ja tražile smo stan tokom studija i odlučile da pogledamo jedan u centru koji smo pronašle u oglasima. Ispostavilo se da se radi o dvojnom objektu u dvorištu jedne zgrade i znale smo da to nije ono što tražimo, ali simpatična bakica nas je ponudila kafom pa nismo htele nepristojno da odbijemo. Dok smo pile kafu počela je da nam priča o stanarima koji su tu stanovali pre nas, bili su navodno neki šverceri pa su svašta držali u stanu. Odjednom je okrenula priču, pokazala prstom i rekla “Evo, tu sam ga našla kako visi”, misleći pritom na bivšeg podstanara. Super”, prisetila se Darija.

“Nama treba ugaona garnitura, ostavili smo ti fotelju”

“Jednom sam došla kući s predavanja na fakultetu, zatekla fotelju u dnevnom boravku i poruku od gazde: “Nama treba ugaona garnitura, ostavili smo ti fotelju”. Ne da sam bila šokirana nego sam bila van sebe. Kao prvo da mi je ušao u stan dok me nije bilo, kao drugo da mi je odnieo nameštaj iz stana i to iz dnevnog boravka gde mi ljudi dolaze i ako ne dolaze, nema veze. Kao treće, nije me ni nazvao nego na parčetu papira ostavio poruku. Pitam se šta bi bilo da sam ja bila kod kuće, recimo, u krevetu s dečkom i da je on došao sa sinom po tu ugaonu garnituru ili šta bi bilo da sam ostavila bilo što neugodno u stanu? I ne mogu da verujem da nekog nije sramota da naplaćuje stanarinu, a onda tako da odnese kauč…”, deo je priče ogorčene Tijane.

Nadlanu / izvor: Kurir, Dnevnik NoveTV, Danas.hr

Foto: yayimages.com

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.