Srpski narodni kalendar: Evo koju poruku nosi današnji dan!

0

Svaki dan u crkvenom i narodnom kalendaru obeležen je nekom zanimljivom pričom. Današnji je dan Svetih apostola Jasona i Sosipatera i Kerkire device, a saznajte šta vam je danas činiti!

Prva dvojica bili su od apostoli, a Kerkira je bila kćerka cara sa ostrva Krfa.

Putujući i pripovedajući Jevanđelje ova dva apostola stigli su na ostrvo Krf gde su uspeli da sagrade crkvu u ime Svetog Stefana, međutim car ostrva ih je bacio u tamnicu. Njegova kćer devica Kerkira posmatrala je njihove muke da bi se i sama oglasila hrišćankom i podelila svoje blago siromasima, a njen otac kada je čuo za to takođe ju je zatvorio u tamnicu a potom i naredio da je ubiju.

Car je nakon toga potonuo u moru, a novi car primio je hrišćanstvo pa su Jason i Sosipater nastavili da propovedaju hrišćanstvo na Krfu do duboke starosti, gde su i umrli.

Ovo je dan bez posebnih obrednih radnji u srpskom narodnom kalendaru, ali nosi vrlo jasnu i lepu poruku.

Beseda na ovaj dan propoveda da ukoliko tražite s čežnjom lice Gospoda u ovom životu, videćete ga možda u onom. Ali ako ga ne tražite ni u ovom životu, nećete ga videti ni u ovom ni u onom. Propoveda se da treba sastavljati zrak sa zrakom dok se ne pokaže celo sunce.

Foto: printscreen

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.