SEKS SA OBREZANIMA I NEOBREZANIMA: Ko je bolji u krevetu

Osetljivost

Iako obrezanost ne utiče na libido ili funkcionisanje, činjenica je da se njime uklanja polovina kože na penisu. To znači da se gube neuroreceptori koji su izrazito osetljivi na lagano dodirivanje, tvrde naučnici iz Koreje. I ne samo to, još jedno istraživanje Univerziteta u Mičigenu potvrdilo je da je najosetljiviji deo penisa obrezanog muškarca mesto na kojem se nalazi rez od obrezivanja. Moguće objašnjenje je da se nakon obrezivanja penis na neki način sam brani od daljeg povređivanja, pa postaje manje osetljiv.

Rizik od infekcija

Kad muškarac nije obrezan, postoji veća šansa da se skupljaju tečnosti između glavića i kožice, što je pravo okruženje za razvoj bakterija. Zato žene neobrezanih partnera imaju veće šanse da obole od bakterijske vaginoze, tvrdi dr Suprija Mehta, epidemiolog iz Čikaga. Takođe, muškarci koji nisu obrezani lakše mogu preneti polno prenosive bolesti, uključujući gljivičnu infekciju, HPV i HIV.

Čistoća

Isto kao što ženama može biti teško da održavaju čistoću na svim naborima usmina, tako ni obrezanim muškarcima nije lako da održavaju čistoću sve vreme. " Iako većina neobrezanih muškaraca bez problema održava čistim područje ispod kožice, to je više posla", objašnjava urolog Karen Bojl. Zbog toga neke žene mogu imati osećaj da su neobrezani muškarci svežiji, zbog čega se i one mogu osećati opuštenije tokom seksa, objašnjava ginekolog Alisa Dvek.

Zadovoljstvo

Ne postoji tačan odgovor na koji način obrezanost utiče na žensko zadovoljstvo. Nedavno sprovedeno istraživanje u Danskoj pokazalo je da su ž ene s obrezanim supružnicima duplo nezadovoljnije u krevetu od žena s neobrezanim partnerima (iako su neka druga istraživanja donela suprotne zaključke). Jedan od načina na koji kožica može biti alat za žensko zadovoljstvo jeste u tome da se ona skupi oko baze penisa, te pruža dodatno trenje uz ženin klitoris tokom penetracije.

Bol

Žene s obrezanim partnerima imaju tri puta veće šanse da iskuse seksualni bol od žena s neobrezanim muškarcima, otkrilo je dansko istraživanje. " Neobrezani penis je mnogo više gladak i baršunastog osećaja", kaže urolog Darijus Paduk. Tako da je za žene koje imaju problema s vlaženjem mnogo prijatniji seks s neobrezanim partnerom. Paduk dodaje da muškarcima koji imaju kožicu treba mnogo manje lubrikanta tokom seksa ili masturbacije, budući da je njihov penis prirodno vlažniji.

Izvor: B92

Pogledajte još