MUP Hrvatske negira da je pronašao topioničke dnevnike

ZAGREB, 21. oktobra 2009. (Beta) - Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Hrvatske negiralo je u sredu pisanje pojedinih medija da su tokom pretresa stanova i prostorija bivših pripadnika 7. gardijske brigade, koji su osumnjičeni za ubistvo šetorice srpskih zarobljenika u BiH 1995, pronađeni takozvani topnički dnevnici iz vojne akcije "Oluja".

U saopštenju za javnost se navodi da se hapšenje sedmorice bivših pripadnika vojske nikako ne može povezati s aktivnostima na pronalasku "topničkih dnevnika" koje potražuje Haški tribunal.

Inače, sedmorica bivših pripadnika 7. gardijske brigade "Puma" iz Varaždina danas su se pred istražnim sudijom zagrebačkog Županijskog suda branili ćutanjem. Određen im je 24-časovni pritvor.

Uhapšeni bivši vojnici osumnjičeni su da su u septembru 1995. u mestima Mliništa i Halapići kod Glamoča, za vreme vojne akcije "Maestral 2", streljali zarobljene vojnike Republike Srpske Radoslava Lakića, Pera Vidovića, Petra Jotanovića, Dragoslava Mutića, Borislava Vukića i jednog nepoznatog muškarca.

Pogledajte još