Plivanje za časni krst

Temperatura vazduha 12 stepeni, a vode, na Adi Ciganliji, četiri stepena. I nije hladno kad se pliva za krst na Bogojavljenje

U konkurenciji od 33 takmičara, koji simbolično predstavljaju 33 godine Isusa Hrista, najbrži je bio pripadnik žandarmerije Marko Tomašević.

Trka dugačka 33 metra održava se povodom velikog hrišćanskog praznika Bogojavljenja, dana kada je po hrišćanskoj tradiciji sveti Jovan krstio Isusa Hrista. Plivanje za krst okupilo je i ove godine, deveti put po redu, nekoliko stotina Beograđana. Hladna voda nije uplašila najmlađeg učesnika, sedmogodišnjeg Momira Radulovića, a ni najstarijeg plivača 73 – godišnjeg Aleksandra Daničića, koji je prošle godine pretrčao i celu maratonsku trku u Beogradu. Stari plivači pamte da je ranijih godina led na Adi bio debeo i do 35 centimetara. Najbrži je onaj ko prvi dohvati ledeni krst, koji je načinjen od prošlogidišnje Bogojavljenske vodice u čiju čudotvornu moć hrišćani veruju.

Posle verskog obreda i liturgije u crkvi Svetog Đorđa na Banovom brdu i izgovorenih reči na startu „ u ime Boga“, „za krst časni“, „kreni u razmaku“,  takmičari skaču u vodu. Ne pazi se strogo kao na sportskim takmičenjima da svi plivaći krenu u isto vreme, tako da pobeđuje, ne samo najbrži, nego i onaj ko prvi skoči u vodu. Ove godine je to Marko Tomašević.

- Prošle godine mi je malo falilo da uspem, bio sam drugi. Nije mi hladno, sigurno ću učestvovati i sledeće godine – rekao je Marko. Njemu je, kao pobedniku, pripao plašt i srebreni krst koji su blagoslovili sveštenici.

Tradiciju plivanja za časni krst obnovilo je društvo SVIBOR 1999. godine. Radi se, kako nam je rekao predstavnik ovog drušva, Radivoje Radulović, o srednjovekovnoj tradiciji koja je bila negovana u Srbiji do početka Drugog svetskog rata, kada su je zabranili nemački okupatori. Komunističke vlasti nisu imale razumevanja za ovaj ritual, koji je obnovljen 1999. godine, kazao nam je Radulović. Uslov za učešće u ovoj obrednoj trci jeste da kandidati budu kršteni i da su odličnog zdravstvenog stanja. Kako nam je Radulović rekao, svi potenciijani učesnici moraju pre takmičenja da idu na lekarski pregled.

- Nikada se nisam prehladio, ni ranijih godina kada je zima bila mnogo oštrija. Nije mi poznato da je iko od učesnika imao zdravstvene probleme zbog plivanja po hladnom vremenu. Ne pitajte me kako, jer to ne mogu da objasnim – kazao nam je Radulović.

U umetničkom programu koji je izveden pre takmičenja, učestovala je Ljiljana Krstić koja je sa grupom „Bistrik“ pevala stare srpske pesme. Stihove je govorio pesnik Dobrica Erić. 

Takmičenje je organizovala opština Čukarica, Javno preduzeće Ada Ciganlija i crkva Svetog Đorđa na Banovom brdu.

Danijela Tadić

Pogledajte još