DANAS JE SVETI JAKOV: Evo šta danas morate uraditi

Sv. apostol Jakov. Sin Zavedejev i brat Jovanov, jedan je od Dvanaestorice. Na poziv Gospoda Isusa ostavio je ribarske mreže i oca svoga, pa zajedno sa Jovanom odmah pošao za Gospodom. Spadao je u onu trojicu apostola, kojima je Gospod otkrivao najveće tajne, pred kojima se preobrazio na Tavoru i pred kojima je tugovao pred Svoje stradanje u vrtu Getsimanskom. Posle prijema DUha Svetoga propovedao je Jevanđelje po raznim stranama, i hodio je do Španije.
Po povratku iz Španije stanu se Jevreji sa njim prepirati o Svetom Pismu, pa ne mogući mu odoleti unajmiše nekog mađioničara Hermogena. No, i Hermogen i Filip, Hermogenov učenik, su bili pobeđeni silom istine koju je Jakov propovedao, i obojice se krstiše.

Tada ga Jevreji optužiše Irodu i nagovoriše nekog Josiju da kleveta o njemu. Ovaj Josija pošto je video Jakovljevo ponosno držanje i čuo njegovu propoved o Istini se pokajao i poverovao u Hrista.
Ipak, kada je Jakov bio osuđen na smrt tada je i Josija bio osuđen na istu sudbinu.
Dok su hodali ka gubilištu Josija je molio Jakova da mu oprosti greh klevete. A Jakov ga zagrli i celiva i reče mu:
"Mir tebi i oproštaj!"
I obojica pognuše glave pod mač i biše posečeni za Gospoda, koga ljubljahu i kome služahu.
Tako je sveti Jakov stradao 45. godine u Jerusalimu. Njegovo telo je bilo odneto u Španiju gde se na grobu njegovom i do danas događaju čudesna isceljenja.

Na današnji dan se po ugledu na svetog Jakova prašta greh klevete.

Nadlanu

Pogledajte još