VELIKA OPASNOST NA ROŠTILJU U PRIRODI: Kako ukloniti krpelja

Kada se vratite kući iz prirode, ili bilo kog mesta gde možda žive krpelji, pažljivo ispitajte vašu kožu, uključujući kožu glave. Proverite i svoje kućne ljubimce.

Kako izvaditi krpelja

Koristite pincetu za uklanjanje krpelja. Ako nemate pincetu, stavite rukavice ili pokrijte ruke sa toalet papirom, a zatim koristite prste. Nemojte pipati krpelja golim rukama.

Uhvatite krpelja što bliže njegovim ustima (deo koji je zaglavljen u koži). Telo krpelja je iznad kože.

Ne hvatajte krpelja oko nabubrelog stomaka. Ako mu stomak pukne, inficirana krv može ući u vaše telo.

Nežno izvucite krpelja ravno napolje sve dok njegova usta ne puste vašu kožu. Ne uvrćite ili „odšarafljujte” krpelja. Tako možete odvojiti glavu od tela i ostaviti delove njegovih usta u koži.

Stavite krpelja u suvu teglu ili najlonsku vrećicu, a zatim u frižider. Možda će zatrebati lekaru kasnije ukoliko budete imali zdravstvenih problema.

NAPOMENA: Ako ne možete da uklonite krpelja, pozovite svog lekara.

Neki krpelji su toliko mali da ih je teško videti, pa je teško znati da li ste im uklonili glavu. Ako ne vidite nikakvedelove glave krpelja na mestu gde vas je ujeo, najverovatnije ste ga uklonili, ali pazite na simptome infekcije kože. Simptomi infekcije mogu biti:

Bol, otok, crvenilo, toplota oko tog područja.

Crvene pruge koje vode iz mesta ujeda.

Gnoj curi iz mesta ujeda.

Natečeni limfni čvorovi na vratu, pazuhu ili preponama.

Groznica ili drhtavica.

Ako imate osip, glavobolju, bol u zglobovima, groznicu ili simptome nalik na prehladu, to bi moglo da znači da imate neku bolest koju je izazvao ujed krpelja. Ako imate bilo koji od ovih simptoma, ili simptome infekcije kože, pozovite svog lekara.

Šta se ne sme raditi? Ne pokušavajte da:

Ugušite krpelja vazelinom, lakom za nokte, benzinom, ili alkoholom.

Spalite krpelja dok je zakačen za kožu.

Gušenje ili spaljivanje krpelja može dovesti do toga da on pusti krv, koja bi mogla biti zaražena, a ta krv bi dospela u vaše telo i povećala šanse za infekciju.

Postoje i uređaji za uklanjanje krpelja. Bilo bi dobro nositi ih sa sobom na izlete u prirodi.


Izvor: Planeta zdravlja

Pogledajte još