Blater želi legalnim putem da smanji broj stranaca

BUDIMPEŠTA, 21. oktobra 2009. (Beta-AP) - Predsednik Svetske fudbalske federacije (Fifa) Sep Blater izjavio je u Budimpešti da želi da se reše sva pravna pitanja pre nego što se primeni novo pravilo koje će od 2012. godine ograničiti broj stranih fudbalera u klubovima.

Blater je nagovestio da će se novo pravilo postepeno primenjivati, počevši od osam stranaca u prvom timu od 2012. godine, kako bi se došlo do maksimalnih pet stranih igrača.

On je rekao da bi od 2012. godine klubovi trebalo da poštuju model "osam plus tri", odnosno osam stranaca i tri domaća igrača u prvom timu.

"Nadamo se da će 2012. godina početi sa 'tri plus osam', a nakon toga i 'četiri plus sedam', pa tako sve do tri stranca u prvoj postavi. Ali nećemo primenjivati pravila koja nisu potpuno legalna, pošto fudbaleri mogu da se žale Evropskom sudu pravde i to bi bio debakl. Ne želimo još jedan slučaj Bosman", rekao je Blater.

Blater je rekao da je Fifino pravilo "šest plus pet" na satanku u Budimpešti podržalo nekoliko sportskih saveza, košarkaških, rukometnih i hokejaških, koji nameravaju da usvoje slično pravilo.

Na sastanku je usvojena "Budimpeštanska deklaracija" i upućena poruka da je "došlo vreme za nove akcije".

U saopštenju se navodi da sportu preti opasnost od gubitka nacionalnog identiteta i kulturnog nasleđa i da je potrebno da se uvede "zdrava ravnoteža između sporta i biznisa", kako bi se izbegla dominacija najbogatijih klubova i zemalja.

Pogledajte još