Evo kako se sa malo novca može napraviti vrhunsko umetničko delo

Pitajte domaće dokumentariste! Zavidan nivo zanatske kompetentnosti, inovativnosti i inspiracije odlikuje svaki od 10 dokumentaraca uvrštenih u Srpski takmičarski program na ovogodišnjem festivalu Beldoks.

Jedno od domaćih “ostvarenja godine” svakako je film “Flotel Evropa” mladog reditelja Vladimira Tomića. Nedugo nakon nagrade i priznanja na Berlinskom festivalu, ovaj film je ugrabio i titulu najboljeg dokumentarca na prestižnoj manifestaciji "Crossing Europe" u Lincu. Sastavljeno uglavnom od kućnih VHS snimaka, svojevrsnih pisama ocu koji nije uspeo da izađe iz ratom zahvaćene Bosne, ovo ostvarenje donosi gorko-humorističnu ispovest autora o dvogodišnjem odrastanju na “Flotelu Evropa”, gigantskom plutajućem splavu-hotelu, usidrenom u Kopenhagenskoj luci, gde je njegova porodica bila smeštena od 1992. do 1994. godine, zajedno sa hiljadu drugih izbeglica. Sa perspektivom da u bliskoj budućnosti osvoji još pregršt prvorazrednih nagrada, “Flotel Evropa” uskoro uplovljava u luku Beograd, čvrsto rešen da Vas šarmira, zavede i da potpuno opčini Vaše srce: pogledajte ga u subotu 9. maja u 19 časova u Dvorani Kulturnog centra, u okviru Srpskog takmičarskog progama na festivalu Beldoks.

Ništa manje spektakularno ostvarenje “Šuma” Siniše Dragina, bavi se nešto udaljenijom prošlošću, odnosno “zlatnim vremena” socijalističke Jugoslavije, promatranim iz fiktivne perspektive rumunskog likovnog kritičara – onog čiji je poklon Josipu Brozu Titu upotrebljen kao sredstvo za rušenje Aleksandra Rankovića. Maestralnim kombinovanjem namenski snimljenog i arhivskog materijala, uz veoma dobro osmišljenu, nadahnutu “off” naraciju, Dragin je stvorio očaravajuće, poetski snažno, a opet istorijski pronicljivo i faktografski objektivno viđenje naše nekadašnje domovine. Ova osvežavajuća “dokumentaristička bajka”, prikazivana na najprestižnijim međunarodnim smotrama, izabrana je da otvori ovogodišnji Beldoks - projekcijom u Velikoj dvorani Sava Centra, u četvrtak 7. maja u 19 časova.

Sličnim, poetičkim preispitivanjem prošlosti bavi se i polučasovno ostvarenje “Daljine” autorskog tandema Jelena Maksimović – Ivan Salatić. Ono će biti prikazano u istom terminu sa filmovima “Dug u krvi” Katarine Petrović i “1973” Stefana Ivančića. “Dug u krvi” na izuzetno profesionalan način istražuje još uvek prisutnu praksu krvne osvete u nekim delovima Balkana, dok “1973” posle berićetnog pohoda po internacionalnim festivalima konačno stiže u Beograd da i domaćoj publici ispripoveda priču iz komšiluka – o zanesenjaku sa prestoničke obale Dunava, zaljubljenom u muziku sedamdesetih.

Sva tri filma možete pogledati u petak 8. maja u 17 časova, u Dvorani Kulturnog centra Beograda.

Istančan pogled na krvave sukobe devedesetih nudi nam dokumentarac Aleksandra Nikolića o haškom zastupniku Radovana Karadžića, Marku Sladojeviću - “Srpski advokat” (DKC, petak 8. maj u 19 časova). Film govori o ličnoj i porodičnoj golgoti kroz koju Sladojević prolazi usled sveprisutnog anatemisanja vođe bosanskih Srba, ne zanemarujući, sa druge strane, nesagledivu brojnost i svirepost zločina za koje se Karadžić po komandnoj odgovornosti tereti.

Za stepen direktniji tretman ratnih sukoba donosi ostvarenje “Biti ili ne, Ivan Hiti” (DKC, nedelja 10. maj u 17 časova). Ovaj film pripoveda o višedecenijskoj stigmatizaciji i izopštavanju Ivana Hitija, Hrvata, učesnika “Domovinskog rata”, zbog toga što je spasao kulturnu baštinu jedne pravoslavne crkve, umesto da je po naređenju svojih pretpostavljenih - spali.

Savremena kosovska tragedija nalazi se u fokusu filmova “Jovica i njegovi zubi” Tanje Brzaković (DKC, ponedeljak 11. maj u 19 časova) i “Stranac iznutra” Sonje Bertući (nedelja 10. maj u 19 časova). Film Brzakovićeve upoznaje nas sa žiteljom tridesetočlane enklave Sušiće, Jovicom, najstarijim sinom mnogočlane porodice, rešenom da popravi zube i nađe posao, ne bi li pomogao zbrinjavanje svojih jedanaestoro braće i sestara. Bertućijeva, dete iz mešovitog braka, sa druge strane, filmuje svoj ponovni susret sa srpskom sredinom u kojoj je odrastala, a sa kojom ne ostvaruje nikakav kontakt desetinama godina.

Tri će poslednja filma, treba napomenuti, upravo na Beldoksu doživeti i svoje prvo prikazivanje pred bioskopskom publikom – svoju, takozvanu, svetsku premijeru - iako će autori svih ostvarenja iz Srpskog takmičarskog programa doputovati u Beograd, uživo se predstaviti, a posle projekcije i odgovarati na pitanja zainteresovanih gledalaca.

I na samom kraju, “Krš” Vladimira Todorovića (DKC, subota 9. maj u 21 sat) pred prestoničku publiku donosi priču o italijanskom diplomati namerenom da svoju kuću iz snova sagradi u krajnje nepristupačnom bespuću Crne Gore. Velelepna građevina, stranac zaljubljen u Balkan, neukrotiva priroda, kulturološko usaglašavanje lokalnih kamenorezaca i novoprispelog arhitekte: pravi andrićevski scenario, pomeren koju stotinu kilometara južnije!

Pogledajte još